PROGRAM PODRŠKE

Riječ je o jednodnevnoj radionici, koja će se održati uživo u Zagrebu 29. ožujka, javljaju iz Zelene energetske zadruge

Ilustracija

 Martin Bond/Sciencephoto/Profimedia

Otvorene su prijave za program besplatne podrške projektima građanske energije, poručuju iz Zelene energetske zadruge (ZEZ) pozivajući građane i inicijative zainteresirane za projekte građanske energije da se prijave na Akcelerator građanske energije.

Riječ je o jednodnevnoj radionici, koja će se održati uživo u Zagrebu 29. ožujka, a cilj je osnažiti inicijative građanske energije u Hrvatskoj i susjednim zemljama. Radionica je, kako navode u ZEZ-u, organizirana u suradnji s REScoop.eu, krovnom organizacijom za energetske zadruge i građansku energiju na razini Europske unije te uz potporu Europske klimatske fondacije (European Climate Foundation) i u okvoru COMPILE -a, projekta europskog programa Obzor2020 u kojem je Zelena energetska zadruga jedan od partnera.

Uz poziv zainteresiranima, u Zelenoj energetskoj zadruzi pojašnjavaju kako projekti građanske energije proizvode energiju iz obnovljivih izvora te su u vlasništvu ili većinskom suvlasništvu građana.

Primjere inicijativa građanske energije, ističu, možemo naći u mnogim europskim zemljama, a u zemljama poput Nizozemske i Njemačke imaju višegodišnju tradiciju demokratizacije energetskog sektora. Nadalje u ZEZ-u naglašavaju kako projekti građanske energije povećavaju sigurnost opskrbe i stabiliziraju cijenu energije, zadržavaju i dijele dobit lokalno, doprinose razvoju lokalnih zajednica te aktivno uključuju građane u tranziciju na obnovljive izvore energije.

- Svjedočimo drastičnim promjenama cijena energenata i trenutno se čini da je tim promjenama samo nebo granica. U ovakvim trenucima pitamo se kako se od toga zaštititi danas, ali i u budućnosti. Odgovor na to pitanje je maksimalno proizvoditi energiju lokalno i to na način da se kao krajnji korisnici uključimo u donošenje odluka o tome kako se energija proizvodi i distribuira. Projekti građanske energije upravo to omogućuju. Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže te da zajedno djelujemo za povećanje energetske neovisnosti i zadržavanje dijela novca koji se troši na energiju u našim lokalnim zajednicama - istaknuo je Goran Čačić, programski koordinator Zelene energetske zadruge.

Također su pojasnili kako je Akcelerator građanske energije namijenjen lokalnim inicijativama, aktivnim građanima, udrugama, zaljubljenicima u obnovljive izvore energije i svima ostalima koji žele razvijati vlastite projekte građanske energije, a koji djeluju na području Hrvatske i u zemljama u susjedstvu. Osim znanja o razvoju projekta građanske energije, uz pomoć alata razvijenog kroz projekt Compile, sudionici će tijekom radionice imati priliku saznati u kojoj fazi “zrelosti” je njihova inicijativa i koje korake trebaju poduzeti za njeno unaprjeđenje. Broj sudionika je ograničen, a pri izboru, kako poručuju organizatori, prednost će imati inicijative koje pokažu veću razinu zrelosti. Dio izabranih sudionika će u narednoj fazi Akceleratora ostvariti i mentorsku podršku Zelene energetske zadruge u daljnjem razvoju.

Uz poruku: "Neka energija radi za vas!", iz ZEZ-a navode i kako se zainteresirani mogu prijaviti za sudjelovanje do 20. ožujka putem digitalnog obrasca.

Dodajmo i kako se europskim propisom o klimi, koji je Europski parlament donio u lipnju 2021. godine a kojim je potvrđen dogovor o klimatskoj neutralnosti do 2050. što je cilj iz europskog zelenog plana, uvodi i cilj smanjenja neto emisija stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030.

Među zakonodavnim prijedlozima u paketu “Fit for 55” koje je Komisija donijela 14. srpnja prošle godine, je i izmjena Direktive o energiji iz obnovljivih izvora, kojom se postavlja povećani cilj proizvodnje od 40 posto energije iz obnovljivih izvora u EU-u do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:44