GRAĐANSKA ENERGIJA

Siward Zomer će 5. svibnja održati pozivno izlaganje ‘Građanska energija u Europi – Nizozemska‘ na festivalu Dobra energija u Zagrebu

Siward Zomer

 Inia Herenčić

Dobra energija je kada se energija proizvodi u ravnoteži između ljudi, planeta i prosperiteta, kaže Siward Zomer, direktor Energie Samen, udruge koja okuplja nizozemske energetske zadruge i poljoprivrednike s vjetroelektranama, i tajnik Odbora europske federacije energetskih zadruga REScoop.eu.

Zomer će 5. svibnja održati pozivno izlaganje “Građanska energija u Europi – Nizozemska” u sklopu festivala Dobra energija koji Zelena energetska zadruga organizira (ZEZ) u Zagrebu od 5. do 7. ovog mjeseca. U najavi za festival u ZEZ-u ističu kako je sudjelovao u kreiranju revolucionarnih uvjeta za građansku energiju u Nizozemskoj, koji uključuju neobvezujući cilj da 50 % energije u toj zemlji bude u vlasništvu lokalnih zajednica.

Govoreći o svom poimanju dobre energije, Zomer će reći i: “Ako smo mi, naše gospodarstvo ili naša proizvodnja energije izvan ravnoteže, dobivate ekscese. Ekscesi uvijek štete drugom dijelu ravnoteže, a rad na energiji uvijek je borba da sve ostane u ravnoteži. Dobrobiti dobre energije mogu se vidjeti svugdje gdje je ona izvan ravnoteže za ljude i za planet”.

Na pitanje koja je uloga Energie Samen, Zomer odgovara kako podržavaju članove zagovaranjem i nizom usluga kako bi bili sigurni da mogu graditi i proizvoditi vlastitu energiju. Građanska energija počela se u Nizozemskoj razvijati 80-tih godina kada su poljoprivrednici i građani počeli graditi vlastite vjetroelektrane.

- U 2018. broj energetskih zajednica rastao je vrlo brzo i sada u Nizozemskoj imamo 676 energetskih zadruga. Od 2018. potpora ovim energetskim zadrugama je porasla i sada postoji niz potpornih aranžmana, poput fonda za razvoj građanske energije i posebnih premijski modela – kaže Zomer.

U aktivnosti 667 energetskih zadruga, koliko ih je bilo krajem 2021. uključeno je oko 112.000 građana. Valja istaknuti kako više nije toliko izražen značajan rast broja energetskih zadruga, već je naglasak na razvoju njihove kvalitete, širenju poslovanja i diverzifikaciji projekata prema suncu, vjetru, grijanju, energetskoj učinkovitosti i dr. U proizvodnji električne energije imaju 217 MWp od solarne energije i 296 MW od energije vjetra. Poljoprivrednici zajedno proizvode oko 1 TWh godišnje od energije vjetra i sunca.

Zanimalo nas je i koji su ciljevi Energie Samen.

- Naši su ciljevi da svi naši članovi mogu isporučiti lokalno proizvedenu energiju svojim članovima po poštenoj cijeni – ističe Zomer.

Europska unija želi postići klimatsku neutralnost do 2050.. Za ostvarenje tog cilja kroz europski zeleni plan EU potiče korištenje obnovljivih izvora energije. U lipnju 2021. godine Europski parlament i Vijeće donijeli su Europski zakon o klimi koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Osim na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, države članice se potiče i na povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 40 posto. Pitali smo Siwarda Zomera koliko tome može doprinijeti građanska energija.

- Istraživanja pokazuju da 50 posto energije može biti građanska energija – kaže Zomer.

Zanimalo nas je i koja je njegova ključna poruka koju želi prenijeti sudionicima I posjetiteljima festivala Dobra energija.

- Moguće je i vrlo korisno za vašu zajednicu, ali i za vašu demokraciju kada građani demokratski posjeduju vlastitu proizvodnju energije – poručuje Zomer.

Dodajmo na kraju i jedan primjer dobre energije koji je iznio, a koji je objavila Zelena energetska zadruga na stranicama festivala. Riječ je o vjetroparku u šumi koji razvija nizozemska zadruga.

- Pedeset posto dobiti vjetroparka ulagat će se u projekte zaštite prirode, a ostalih 50% koristit će se za održivost zajednice. Članovi zadruge ostvaruju 5% dobiti od projekta. Mislim da je to savršena ravnoteža između ljudi, planeta i profita – kazao je Zomer.

Inače, festivalski program Dobra energija besplatan je i otvoren za građane, nacionalne i europske inicijative građanske energije, stručnjake i praktičare u području obnovljive energije, predstavnike javnih ustanova i institucija te sve ostale zaljubljenike u dobru energiju. Za sudjelovanje je potrebno registrirati se putem web stranice događaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:55