ORKA

Nautičari koji su ga prvi ugledali, hladili su kita morskom vodom i otjerali morske ptice koje su se njime namjeravale gozbiti
Orka na slobodi, ilustracija
 Jody Watt/Zuma Press/Profimedia

Kit ubojica, koji se nasukao na stjenovitoj obali Aljaske spašen je šest sati nakon što su ga ugledali lokalni nautičari. Orka od 6 metara uočena je na Otoku princa od Walesa, zaglavljena u pukotini stijena, metar i pol iznad morske površine.

Nautičari koji su prvi ugledali nasukanog kita hladili su ga morskom vodom kako bi ga održali hidratiziranim, te su otjerali morske ptice koje su kitom namjeravale gozbiti.

Nakon što su pristigli službenici Nacionalne uprave za oceane i atmosferu (NOAA) i gotovo šest sati nakon što je orka prvi put uočena, plima se dovoljno podigla da može isplivati i vratiti se u u ocean.

Ne računajući ovaj slučaj, na obalama Otoka princa od Walesa nasukalo se pet kitova, i svih petero je spašeno.

Zaštita morskih životinja i ekosustava česta je tema sjednica Europskog parlamenta. Zastupnici su tako na plenarnoj sjednici u srpnju odobrili izdvajanje više od šest milijarda eura za Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu te smjernice kako utrošiti ta sredstva.

Za razvoj održivog gospodarstva na europskim obalama i očuvanje ribarskih zajednica u proračuna europarlamentarci su odobrili 6,1 milijarda eura iuz proračuna EU-a za razdoblje 2021.- 2027..

Cilj Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMFAF) je potaknuti države članice EU-a na stvaranje konkurentnijeg ribolovnog sektora i akvakulture te na razvoj održivog plavog gospodarstva, a jedan od prioriteta je zaštita i obnova morske bioraznolikosti, navodi se u priopćenju EP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 05:28