LABORATORIJSKA ANALIZA

Užegle kapsule ribljeg ulja mogu negativno utjecati na razinu kolesterola, a kada su testirana u visokim dozama na životinjama pokazalo se da ulja imaju toksične učinke

Ilustracija

 Viktor Cap/Panthermedia/Profimedia

Najmanje jedan od 10 suplemenata ribljeg ulja koji se nađe u maloprodaji je užegao, dok je gotovo polovica tek ispod preporučene maksimalne granice, pokazuju neovisna laboratorijska testiranja.

Tijekom nekoliko godina testiranja je provodio Labdoor, laboratorij u kojem se bave analiziranjem vitamina i suplemenata na temelju kriterija kao što su čistoća, točnost etikete i nutritivna vrijednost. Testovi su mjerili riblja ulja američkih proizvođača, dostupna u cijelom svijetu.

Neka riblja ulja zabilježila su razinu užeglosti 11 puta veću od preporučenih granica. Užeglost nastaje kada proizvod oksidira. U ribljem ulju, užeglost uključivati ​​snažan riblji okus i pokvareni miris. Ona je često prikrivena aromama koje se dodaju većini ribljih ulja kako bi se smanjio riblji okus i miris.

Oksidacija je normalan proces u svim uljima koja sadrže višestruko nezasićene masne kiseline,a riblje ulje je posebno osjetljivo na oksidaciju, što se događa brže kada je izloženo toplini, zraku ili svjetlu. Većina ribljeg ulja dolazi od inćuna u Peruu. Godišnji ulov prelazi 4 milijuna tona, uglavnom se koristi za akvakulturu, a procjenjuje se da se 38.000 tona ulja inćuna ekstrahira za suplemente. Riblje ulje se najčešće šalje u Kinu na ekstrakciju i destilaciju, prije nego što se vrati u Sjevernu Ameriku ili Europu na pakiranje.

Druge evaluacije dale su slične rezultate. Kombinacija globalnih studija iz 2015. godine pokazala je da u prosjeku 20% proizvoda od ribljeg ulja ima višak oksidacije.

Riblje ulje iznimno je popularno, osobito u SAD-u, gdje ih konzumira više od trećine odraslih koji koriste dodatke prehrani. Promiču se kao alternativa jedenju ribe za dobivanje omega-3 hranjivih tvari, te kao korisne za srčane bolesti, poboljšavaju funkciju mozga i jačaju metabolizam. .

S obzirom da je tržište suplemenata uglavnom neregulirano, dobrovoljna ograničenja za oksidativnu kvalitetu postavila je Globalna organizacija za EPA i DHA Omega-3 (GOED), industrijsko tijelo s oko 170 članova koje ima za cilj povećati potrošnju omega-3. GOED drži da je većina proizvoda ribljeg ulja svojih članova unutar granica.

No, prema Labdoorovoj analizi, provedenoj na proizvodima između 2014. i 2018., riblja ulja pod robnim markama Carlson Labs i Puritan's Pride, koja prodaju maloprodaju u lancima poput Walmarta i Amazona, imala su ocjene užeglosti znatno veće od predloženih granica: 281,8 za Carlson's Norwegian ulje jetre bakalara i 37,1 za Puritan Pride's soft-gel riblje ulje. Standardna granica užeglosti je 26.

Ostale marke koje su premašile granice su Oceanblue, s oksidacijskom vrijednošću od 73,9, i Nature's Answer, koji je testiran na 34,4. Polovica svih proizvoda koje je Labdoor testirao graničilo je s GOED granicom, u prosjeku 24,4.

Ono što ostaje nejasno jest je li užeglo riblje ulje štetno. Do sada su sporadične studije pokazale da visoko oksidirane kapsule ribljeg ulja mogu negativno utjecati na razinu kolesterola. Kada su testirana u visokim dozama na životinjama, pokazalo se da ulja imaju toksične učinke. Ono što je sigurno jest da će užeglo ulje će vjerojatno biti manje učinkovito od svježeg ribljeg ulja, smatraju stručnjaci.

Kako bi se stvorio sustav koji će se kvaliteno baviti prevencijom bolesti u vijeloj EU, Eurozastupnici su usvojili program „EU za zdravlje” za razdoblje 2021.–2027. koji će povećati pripravnost zdravstvenih sustava EU-a na buduće prijetnje zdravlju i pandemije. Novi program „EU za zdravlje” donijet će koristi u područjima u kojima Unija nedvojbeno može dodati vrijednost dopunjavajući politike država članica. Glavni ciljevi programa uključuju jačanje zdravstvenih sustava podržavanjem država članica u međusobnom koordiniranju i dijeljenju podataka te povećanje dostupnosti lijekova i medicinskih proizvoda po povoljnijim cijenama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:52