BUDUĆNOST NA DJELU

Prvo reciklažno dvorište za građevni otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji otvoreno je sredinom rujna 2021., a interes stalno raste

Reciklažno dvorište za građevni otpad u Cemexovom rudniku u Kaštel Sućurcu

 Nikola Vilic/Cropix

Od otvaranja reciklažnog dvorišta za građevni otpad sredinom rujna prošle godine, interes za njegove usluge kontinuirano raste, kaže Ivan Ivanović, voditelj prodaje materijala u Cemexu.

- Do sada su korisnici najviše dovozili miješani građevni otpad, a zbrinuto je nešto više od 340 tona otpada. S obzirom na godišnje kapacitete od 30.000 tona otpada te procjenu interesa građana i poslovnih subjekata u pripremnoj fazi, očekujemo i veće količine otpada, primarno iz komunalnih društava te od drugih poslovnih subjekata s područja Splitsko-dalmatinske županije – kazuje Ivanović odgovarajući na naš upit o interesu za zbrinjavanje građevnog otpada u prvom reciklažnom dvorištu za tu namjenu u Splitsko-dalmatinskoj županiji koje je otvoreno u Kaštel Sućurcu.

Obrada i zbrinjavanje neopasnog otpada osnovna je djelatnost tvrtke Reciklator koju su osnovali CEMEX Hrvatska d.d. i Grad Kaštela s ciljem smanjenja broja ilegalnih odlagališta građevnog otpada te njegovog pravilnog zbrinjavanja sukladno važećim zakonima Republike Hrvatske i europskoj legislativi. Time će se, kako je istaknuto na stranicama Reciklatora, izravno doprinijeti smanjenju onečišćenja okoliša i poboljšati kvaliteta života svih stanovnika i posjetitelja Splitsko – dalmatinske županije.

image

Reciklažno dvorište

Nikola Vilic/Cropix

Govoreći o glavnim razlozima otvaranja ovog reciklažnog dvorišta, Ivan Ivanović ističe kako se CEMEX odlučio na ovu investiciju kao logičan korak unutar svoje strategije održivog razvoja “Budućnost na djelu“.

- S jedne strane, obrađeni građevni otpad pretvarat će se u materijal za sanaciju dijelova rudnika u kojem je završena eksploatacija mineralnih sirovina. S druge, ovo ulaganje osigurava novu vrijednost za naše gradove i županiju, odnosno mogućnost svim građanima da odgovorno gospodare otpadom. Ono je izvrstan primjer kružnog gospodarstva koje smanjuje otpad, a povećava reciklažu vrijednih građevinskih materijala – kaže Ivanović.

Na upit ma li takvih dvorišta još u Hrvatskoj, odgovara kako sličnih dvorišta ima još nekoliko u Hrvatskoj, no ovo je prvo reciklažno dvorište za građevni otpad u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

image

Reciklazno dvoriste za građevni otpad u Cemexovom rudniku u Kastel Sućurcu

Nikola Vilic/Cropix

Nedavno je prilikom stručnog skupa o gospodarenju građevnim otpadom u organizaciji Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Split rečeno kako građevni otpad globalno čini jednu trećinu ukupnog otpada. Cilj Europske unije je da se do 2030. godine reciklira/ponovno uporabi 70 posto građevnog otpada, što su mnoge zemlje članice već dostigle, dok je Hrvatska ispod tog postotka.

image

Reciklažno dvorište za građevni otpad

Nikola Vilic/Cropix

Na stranicama Reciklatora, navedeno je kako građevni otpad velik potencijal za ponovnu uporabu, recikliranje i druge načine oporabe. U Hrvatskoj se proizvede više od 2 milijuna tona građevinskog otpada pa, iako se 80 posto može ponovno upotrijebiti, samo se 7 posto građevinskog otpada reciklira ili zbrinjava na prihvatljiv način, dok se 11 posto izdvoji kao sekundarna sirovina.

image

Djelatnik Dražen Delić u reciklažnom dvorištu za građevni otpad

Nikola Vilic/Cropix

- Za rješavanje problema, nužno je pravilno gospodariti otpadom, odnosno slijediti red prvenstva gospodarenja otpadom, i to: sprječavanje nastanka otpada, priprema za ponovnu uporabu, recikliranje, drugi postupci oporabe te zbrinjavanje otpada. U današnje vrijeme, pomoću modernih tehnologija omogućeno je da se i većina građevnog otpada može iskoristiti kao sekundarna sirovina a zbrinjavanje otpada, koje uključuje i odlaganje otpada, najmanje je poželjan postupak gospodarenja otpadom – istaknuto je.

image

Djelatnik Dražen Delić u reciklažnom dvorištu za građevni otpad


Nikola Vilic/Cropix

U zakonskoj regulativi, polazišna točka je Direktiva 2008/98/EZ Europskog parlamenta i Vijeća o otpadu i ukidanju određenih direktiva koja propisuje ciljeve za ponovnu uporabu i recikliranje.

image

Razvrstani građevinski otpad

Nikola Vilic/Cropix

“Ova bi Direktiva trebala pomoći EU-u da se približi pojmu 'društva koje svoj otpad reciklira', koje nastoji stvarati što manje otpada i otpad koristiti kao resurs”, navedeno je u tom dokumentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:33