ZAŠTITA OKOLIŠA

Moja Zubna predstavlja jednostavan i efikasan odgovor na rastući problem zagađenja okoliša plastikom, kaže Andrea Kosmos, voditeljica projekta

Andrea Kosmos voditeljica je projekta Moja Zubna

 Jakov Prkic/Cropix

Moja Zubna je potpuno novi brend zubnih četkica koji predstavlja jednostavan i efikasan odgovor na rastući problem zagađenja okoliša plastikom, kaže Andrea Kosmos, voditeljica projekta koji se razvija u sklopu SplitX Startup inkubatora (venture building).

- Problem zagađenja okoliša plastikom i drugim teško razgradivim otpadom nažalost je sve uočljiviji i u našem Jadranu. Svjesni situacije, odlučili smo se pokrenuti i osmisliti projekt koji, na jednostavan način, daje priliku svima da se uključe. Malim promjenama poput zamjene plastične zubne četkice onom održivom od bambusa već činite korak prema čišćem okolišu – ističe voditeljica tog projekta.

Pojašnjava kako su Moja Zubna četkice napravljene od prirodnog bambusa koji se reciklira. Bambus kao biljka, kaže, ne tretira se kemikalijama ni pesticidima te je najbolja prirodna sirovina za predmete koji imaju doticaj s usnom šupljinom.

-Također ima antibakterijska svojstva što ga čini znatno boljom sirovinom za izradu zubne četkice od drugih vrsta drveta. Vlakna zubne četkice napravljena su od BPA free najlona bez dodatnog tretiranja bojama te su mekana po preporuci stomatologa – također ističe dodajući kako je četkica pakirana u biorazgradivi papirnati omot tako da ni taj dio ne sadrži plastične dijelove.

image

Andrea Kosmos sa timom

Jakov Prkic/Cropix

Nadalje kazuje kako je ono što ove četkice čini drugačijima i inovativni model pretplate koji olakšava proces kupnje te prelaska s plastičnih na održive zubne četkice.

- Četkica se jednom naručuje preko web stranice mojazubna.hr te stiže u vaš poštanski sandučić svaki ili svako drugi mjesec uz uvijek besplatnu dostavu. Osim toga što ne mora razmišljati o kupnji nove četkice, korisnik stvara naviku korištenja održive alternative, ne mora se brinuti o dotrajalosti četkice i o tome da će koristiti četkicu punu bakterija veći vremenski period te doprinosi očuvanju okoliša – napominje Andrea Kosmos.

image

Četkice od bambusa

Jakov Prkic/Cropix

Na ovaj projekt su se odlučili jer zubna četkica je osnovna higijenska potrepština koju svi koristimo.

- Razmišljali smo kako na najbolji način građanima približiti činjenicu da se malim promjenama navika može pozitivno djelovati. Zamijeniti predmet koji svakodnevno koristimo boljim rješenjem činilo se kao idealan način. Svjesni smo kako zamjena plastične četkice neće spasiti svijet, ali smo isto tako svjesni kako postoji mnoštvo predmeta koje koristimo svaki dan a zagađuju okoliš, dok postoje održivije alternative te su nam dostupne. Eco friendly navika po navika, korisnik po korisnik i vjerujemo da zbilja možemo djelovati! - naglašava Andrea Kosmos i njezin tim u SplitX Startup inkubatoru.

image

Pakiranje četkica

Jakov Prkic/Cropix

Dodajmo kako plastika čini više od 80 posto morskog otpada koji se nalazi u morima, kako na plažama u EU-u tako i širom svijeta. U EU od 80 posto do 85 posto morskog otpada, izmjerenog kao broj komada otpada pronađenog na plažama, čini plastika, pri čemu plastični predmeti za jednokratnu uporabu čine 50 posto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine.

Plastični otpad štetan je za život u moru i bioraznolikost. Morski otpad prekogranične je prirode i prepoznat je kao rastući globalni problem. Ostaci plastike pronađeni su u mnogim vrstama poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama te na kraju u ljudskom prehrambenom lancu.

Direktivom (EU) 2019/904 Europskog parlamenta, usvojenom 5. lipnja 2019., želi se spriječiti i smanjiti utjecaj određenih proizvoda od plastike na okoliš, posebno vodni okoliš, kao i na ljudsko zdravlje, te promicati prijelaz na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 10:02