CH4

Smanjenje emisija metana najefikasniji je način usporavanja globalnog zagrijavanja u sljedeća dva desetljeća, slažu se stručnjaci
Ilustracija
 Robert Brook/Sciencephoto/Profimedia

SAD i EU danas su se i službeno obvezali kako će u sljedećem desetljeću smanjiti emisije metana za gotovo trećinu. Dogovor je uslijedio nakon što je glavni tajnik UN-a, António Guterres, upozorio na "veliki rizik od neuspjeha" klimatske konferencije UN-a, Cop26, koji će se u studenom održati u Glasgowu.

Proizvodnja i fracking prirodnog plina, proizvodnja mesa i drugi oblici poljoprivrede glavni su izvori nastanka metana. Priroda ima mehanizme za prirodnu razgradnju metana(CH4), tako da njegova koncentracija u atmosferi zapravo ne bi trebala narasti tako naglo i snažno kao što je to slučaj posljednjih godina. Količina metana u atmosferi je u posljednjem desetljeću 20. stoljeća i početkom 21. stoljeća ostala gotovo konstantna, ponekad se čak i smanjivala. No od 2007. primijećen je novi snažan porast.

Znanstvena zajednica složna je kako metan snažno utječe na efekt staklenika, puno više od CO2. Da bi se metan, znan i kao zli blizanac ugljičnog dioksida, prirodno razgradio potrebno je oko 12 godina. To je puno brže od CO2, kojem je potrebno 120 godina. Međutim, CH4 apsorbira više topline. Stoga je zaključeno kako je metan oko nekoliko desetaka puta snažniji od ugljičnog dioksida.

Prošle je godine zabilježen rekordan porast emisije metana, no ohrabruje vijest kako istraživanja UN-a otkrivaju da bi se emisije metana do 2030. mogle gotovo prepoloviti korištenjem postojeće tehnologije i to po razumnoj cijeni. Iz UN-a su poručili i kako je smanjenje emisija metana najefikasniji je i najbrži način usporavanja globalnog zagrijavanja u sljedeća dva desetljeća

-EU i Joe Biden zaslužuju sve pohvale. Ovo je prvi konkretan potez koji pokazuje kako klimatska konferencija UN-a u Glasgowu može uspjeti- smatra Paul Bledsoe, analitičar iz Washingtona i bivši savjetnik Bijele kuće za klimatska pitanja.

Jedan je od prioriteta EU strategije jest poboljšati mjerenje emisija metana i izvješćivanje o njima. Razina praćenja trenutačno se razlikuje među sektorima, državama članicama i ostalim zemljama. Uz mjere na razini EU-a za podizanje standarda mjerenja, verifikacije i izvješćivanja, Europska komisija će podupirati uspostavu međunarodnog opservatorija za emisije metana partnerstvom u Programu Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša, Koaliciji za klimu i čisti zrak i u suradnji s Međunarodnom agencijom za energiju. Nadzor nad emisijama metana poboljšat će se primjenom programa Copernicus, koji će olakšati otkrivanje superonečišćivača i većih curenja metana.

Europski parlament pozdravlja strategiju EU-a za metan, te podsjeća da je ključno brzo uvesti sustave za praćenje emisija metana koji se oslanjaju na tehnologije satelitskog promatranja poput onih razvijenih u okviru programa Copernicus. Parlament poziva Komisiju da predloži mjere za daljnje smanjenje emisija metana u energetskom sektoru, te jednako tako pozdravlja prijedlog Komisije da se mjerenje, izvješćivanje i provjera te otkrivanje i saniranje istjecanja učine obveznima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:37