IZUMIRANJE OPRAŠIVAČA

To je najnoviji znak upozorenja oko sudbine leptira - koji se, osim što čine vitalni dio prehrambenog lanca, smatraju značajnim pokazateljima zdravlja okoliša
Ilustracija
 Wolfram Steinberg (dpa Picture-Alliance via AFP)

Godišnjim istraživanjem insekata u Velikoj Britaniji izbrojan je najmanji broj leptira od kada je prije 12 godina službeno počelo mjerenje, što je potaknulo zaštitnike prirode da upozore kako je britanski ekosustav u krizi. Brojanje leptire i moljaca trajalo je od 16. srpnja do 8. kolovoza.

To je najnoviji znak upozorenja oko sudbine leptira - koji se, osim što čine vitalni dio prehrambenog lanca, smatraju značajnim pokazateljima zdravlja okoliša.

-Činjenice su jasne. Priroda je u krizi i trebamo hitne mjere, ne samo kako bismo spriječili daljnje gubitke vrsta, već i obnovili bioraznolikost - izjavila je Julie Williams, izvršna direktorica dobrotvorne organizacije.

Na oko 150.000 točaka registriranih na ovogodišnjim snimkama,volonteri su u prosjeku izbrojali devet leptira ili moljaca, u odnosu na prosjek od 11 njih prošle godine i čak 16 u 2019.

Ukupno je prebrojano 1.238.405 leptira i moljaca , što je smanjenje od 14% u odnosu na prošlu godinu.

U travnju 2018. EU je odlučio u potpunosti zabraniti vanjsku upotrebu imidakloprida, klotianidina i tiametoksama, poznatih pod nazivom neonikotinoidi. Ali više država članica zatražilo je hitno izuzeće u pogledu upotrebe tih pesticida na svojem teritoriju.

Nakon što su Parlament i Vijeće pozvali na akciju za zaštitu pčela i ostalih oprašivača, Komisija je 1. lipnja 2018. predstavila svoju Komunikaciju o Inicijativi EU-a za oprašivače.

Prema navodima Komisije, samo u EU-u oko 84 % vrsta usjeva i 78 % vrsta divljeg cvijeća ovisi, barem djelomično, o oprašivanju putem životinja. Skoro 15 milijardi eura godišnje poljoprivredne proizvodnje EU-a izravno se pripisuje oprašivačima iz životinjskog svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:13