INICIJATIVA

Ovo je bitka za našu klimatski neutralnu budućnost, jedinu budućnost koju imamo, kazao je Julije Domac u ime Sporazuma gradonačelnika

Julije Domac

 Benedicte_maindiaux

Sporazum gradonačelnika EU-a za klimu i energiju okuplja gotovo 11.000 lokalnih samouprava koje su se dobrovoljno obvezale na provedbu klimatskih i energetskih ciljeva EU-a, a pokrenut je 2008. godine u Europi kako bi okupio lokalne samouprave predane postizanju klimatskih i energetskih ciljeva EU-a.

Upravni odbor te europske inicijative održao je online sastanak s prvim izvršnim potpredsjednikom Europske Komisije Fransom Timmermansom, a ispred inicijative govorili su dr. sc. Julije Domac, ravnatelj REGEA-e i posebni savjetnik za energiju i klimu predsjednika RH Zorana Milanovića te gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskowski. Na sastanku su sudjelovali i gradonačelnici Heidelberga, Stockholma, Castel Maggiorea, Mechelena, Freiburga te zamjenica predsjednika provincije Barcelona.

Razgovaralo se o tome kako dugoročno riješiti energetsku krizu lokalnim izvorima, kako proračunska pravila prilagoditi uvjetima krize te kako Sporazum gradonačelnika može koristiti kao sredstvo dijaloga s nacionalnim vladama i EU institucijama.

- Energetska kriza s kojom se sada suočavamo ne odnosi se samo na račune za energiju – ovo je bitka za slobodnu, stabilnu i demokratsku Europu, a u isto vrijeme – ovo je bitka za našu klimatski neutralnu budućnost, jedinu budućnost koju imamo! Naši gradovi znaju da imaju saveznika u Europskoj komisiji i da samo još tješnja suradnja može pokrenuti energetsku revoluciju koja nam je potrebna – kazao je Julije Domac.

Istaknuo je i kako je Sporazum gradonačelnika spreman biti platforma za to, a u tu svrhu preporučuju reviziju Regulacije o upravljanju kako bi se ojačalo planiranje na više razina, osiguravajući usklađenost s lokalnim energetskim akcijskim planovima.

- Tražimo uspostavljanje trajnog dijaloga – pa čak i političkog pritiska ako je potrebno, bilo u okviru ministarske ili radne skupine za klimu, usmjerenog na rješavanje nedosljednosti između EU, nacionalnih i regionalnih politika koje predstavljaju prepreku ostvarivanju klimatskih ambicija; uspostavu socijalnog klimatskog fonda koji koristi lokalno znanje i alate gradonačelnika i energetskih agencija te izgrađuje njihove kapacitete za podršku ugroženim kućanstvima – naglasio je Domac.

Inicijativa Sporazum gradonačelnika, kako je priopćeno, ističe i da će rješavanje trenutne krize bez ulaganja u tranziciju proširiti podjelu u EU između regija na one koje su "prikladne za budućnost" i regija koje zaostaju. Dobar primjer za to, kako su naveli, je nova njemačka vlada koja želi masovno poticati izgradnju sunčanih elektrana što znači da će u budućnosti njemačka kućanstva biti manje pogođena promjenama cijena energije.

Kako je priopćeno nakon sastanka, Frans Timmermans je stavio velik naglasak na gradonačelnike kao nužne saveznike dugoročnog projekta koji je pred nama, a tiče se postizanja klimatske neutralnosti. Naveo je i kako uz taj dugoročni projekt trebaju i brzo vidljivi rezultati te da će idućih 8 godina biti izazovno za sve. Rekao je i kako EU ima spremna rješenja za sve zemlje koje odmah žele krenuti jače ulagati u obnovljive izvore energije i skrenuo pažnju na Klimatski socijalni fond koji će pomoći najugroženijim građanima, a na gradovima je i nacionalnim vladama da Komisiju izvijeste o najranjivijima.

-Ovo nije kratkotrajna kriza već suštinski, duboki poremećaj koji treba sustavno rješavati. Ovaj ispit moramo položiti. – zaključio je Domac u svom obraćanju Timmermansu te dodao kako su gradovi i gradonačelnici ključni za postizanje postavljenih ciljeva i rješavanje problema građana.

Spomenimo i kako je Europski parlament 28. studenog 2019. godine proglasio klimatsku krizu.

U lipnju 2021. godine Parlament je usvojio Europski zakon o klimi. koji političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz Europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. Također povećava cilj EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. sa 40 posto na najmanje 55 posto, u usporedbi s razinom iz 1990. godine. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići ambicioznije ciljeve do 2030. godine.

Podsjetimo i kako je prošle godine uloga Sporazuma ojačana usklađivanjem preuzete obveze u pogledu klime s ciljem EU-a da se do 2050. postigne klimatska neutralnost te osnivanjem novog Vijeća nacionalnih ambasadora koje će podupirati provedbu Sporazuma u svim državama članicama kako bi se doprinijelo provedbi energetskih i klimatskih planova kojima se doprinosi ograničavanju porasta globalne temperature na 1,5°C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:23