KLIMATSKE PROMJENE

‘U kontekstu klimatskih promjena, naglasili smo važnost postizanja ciljeva pariškog sporazuma‘
Ursula von der Leyen
 Luis Vieira/AFP

EU i Indija, kao treći i četvrti najveći svjetski izvor emisija stakleničkih plinova i dalje rade na intenziviranju svojih međusobnih odnosa i suradnje, među ostalim po pitanju borbe s klimatskim promjenama. S tim su ciljem, nakon što je Europski parlament 29. travnja ove godine usvojio izvješće kojim poziva EU i Indiju na zajedničku suradnju oko geopolitičkih izazova, čelnici EU i Indije 8. svibnja održali i sastanak na vrhu. Jedna od glavnih tema bile su zelene tehnologije i klimatske promjene.

Obje su, zaključeno je na tom sastanku, predane doprinositi sigurnijem, zelenijem, čišćem, digitaliziranjem i stabilnijem svijetu, a sve u skladu s Agendom za održivi razvoj do 2030. godine i pariškim sporazumom.

"U kontekstu klimatskih promjena, naglasili smo važnost postizanja ciljeva pariškog sporazuma, uključujući jačanje ublažavanja klimatskih promjena kao i prilagodnu i otpornost na posljedice klimatskih promjenama, pružajući sredstava provedbe, uključujući financijska, te njihovo potpuno provođenje bez odgađanja", istaknuto je u zajedničkom priopćenju sa sastanka.

isto tako, naglasili su važnost adresiranja izazova gubitka bioraznolikosti te zagađenja, ali i obećali intenzivniju suradnju u zaštiti podmorja te borbe protiv zagađenja plastikom, ali i po pitanju inovativnih obnovljivih tehnologija.

EU i Indija dvije su najveće demokracije na svijetu. EU i Indija potpisale su 2004. strateško partnerstvo koje se temelji na zajedničkim vrijednostima i predanosti globalnom poretku utemeljenom na pravilima i usmjerenom na multilateralizam. Odobrile su 2020. godine plan za strateško partnerstvo do 2025.

Indija je jedno od najvećih i najbrže rastućih gospodarstava na svijetu. Prije pandemije koronavirusa njezin bruto domaći proizvod povećavao se godišnje za oko 6 posto.EU je najveći trgovinski partner Indije, a Indija je deveti najveći trgovinski partner EU-a. Trgovanje s EU-om činilo je 2019. godine 11,1 posto indijske trgovine, nešto više od trgovine sa SAD-om i Kinom (10,7 posto).Trgovina robom povećala se za 72 posto u posljednjem desetljeću, dok se udio EU-a u priljevima stranih ulaganja povećao s 8 na 18 posto u istom razdoblju, što EU čini najvećim stranim ulagačem u Indiji. Oko 6 tisuća europskih poduzeća posluje u Indiji i izravno osigurava 1,7 milijuna, a neizravno oko 5 milijuna radnih mjesta.

Kao najveće demokracije u svijetu, EU i Indija mogu pomoći u promicanju ljudskih prava, demokracije i rodne ravnopravnosti.

Međutim, u izvješću Odbora za vanjske poslove zastupnici su izrazili zabrinutost zbog pogoršanja stanja ljudskih prava u Indiji, kao što su poteškoće s kojima se suočavaju indijske žene i manjinske skupine te zatvaranje ureda Amnesty Internationala u Indiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:27