Odbor za okoliš

Zastupnici pozivaju na uvođenje konkretnih ciljeva do 2030. godine, i u kategorijama materijala koji se koriste, ali i same potrošnje
 John Thys/AFP

Odbor Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane prihvatio je - sa 66 glasova za, šest protiv i sedam suzdržanih - svoje izvješće o Akcijskom planu Europske unije o kružnoj (cirkularnoj) ekonomiji, prenosi Recycling Magazine.

Naime, zastupnici Europskog parlamenta uključeni u rad spomenutog odbora smatraju da EU treba odrediti jasnu politiku i njezine ciljeve kako bi najkasnije do 2050. godine postigla ugljičnu neutralnost te održivo, netoksično i potpuno cirkularno gospodarstvo. Riječ je o gospodarstvu u koje bi se transformiralo ono aktualno, koje funkcionira na principu "uzmi-proizvedi-baci". Ono bi se temeljilo na nizu ključnih principa kao što su sprečavanje nastanka otpada, smanjenje upotrebe resursa i energije. Proizvodi nastali u sklopu njega bili bi dizajnirani tako da smanjuju količinu otpada, štetnih tvari i zagađenje te štite ljudsko zdravlje.

Zastupnici pozivaju na uvođenje konkretnih ciljeva do 2030. godine, i u kategorijama materijala koji se koriste, ali i same potrošnje. Iz tog razloga pozivaju Europsku komisiju da ove godine predstavi uravnotežene, usporedive i uniformirane "cirkularne indikatore" u kategorijama materijala, potrošnje, ali i konkretnih proizvoda i sektora. Europski parlament o izvješću će se izjasniti sljedeći mjesec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:54