NOVI SUSTAV NADZORA

Plovila će morati obavijestiti vlasti o izgubljenom alatu za ribolov te imati opremu za njegovo pronalaženje
Ribarski brod
 Peter Chadwick/Sciencephoto/Profimedia

Europski parlament napravio je još jedan korak prema reformi pravila Europske unije o upravljanju ribarskim aktivnostima.

Naime, zastupnici su - s 401 glasova za, 247 protiv i 47 suzdržanih - usvojili pregovaračko stajalište o novom sustavu nadzora u ribarstvu koji bi trebao unaprijediti postojeća pravila iz 2010. godine te dovesti do njihove bolje provedbe i, kako tvrde, ojačati sigurnost i transparentnost. Europarlamentarci u stajalištu ustraju i na stavu da potrošači moraju znati gdje, kako i kada su ulovljeni proizvodi koje konzumiraju.

Što se tiče korištenja nadzornih kamera u svrhu kontrole iskrcavanja ono će biti, prema priopćenju iz Europskog parlamenta, obvezno za "minimalni postotak" plovila duljih od 12 metara, a za koja je u inspekcijama utvrđeno da "predstavljaju visok rizik od neusklađenosti s pravilima".

Takvu će opremu, kao dio kazne, morati koristiti i plovila koja su počinila dva ili više ozbiljnih prekršaja, dok će ona plovila koja se dobrovoljno odluče na korištenje nadzornih kamera uživati poticaje - primjerice, dodatne kvote ili brisanje prekršajnih bodova.

Zastupnici su podržali i prijedlog usklađivanja sankcija i traže uspostavljanje "EU registra" prekršaja, kao i odgovarajući sustav sankcija za one koje počine rekreacijski ribari.

Što se tiče morskog otpada, složili su se da sva plovila moraju obvezno obavijestiti nacionalne vlasti o izgubljenom alatu za ribolov te imati opremu koja je potrebna za njegovo pronalaženje.

Isto tako, sva plovila moraju biti opremljena i geolokacijskim uređajima kako bi ih se automatski moglo identificirati te utvrditi gdje se nalaze. Ta je mjera, tvrde, nužna radi poboljšanja sigurnosti na moru.

U skladu sa strategijom Europske unije "Od polja do stola" zastupnici traže sljedivost proizvoda i dostupnost podataka o vrsti ribe, lokaciji, datumu i vremenu ulova te opremi koja je bila korištena.

"Napravili smo važan korak ka zajedničkim pravilima. Inspekcije ribarskih aktivnosti u Španjolskoj ne smiju se razlikovati od onih u Danskoj, Poljskoj ili Italiji. One se moraju uskladiti i biti učinkovitije, bez da to rezultira većim birokratskim opterećenjima u sektoru", istaknula je izvjestiteljica Clara Aguilera (S&D, Španjolska).

Odbor Europskog parlamenta za ribarstvo je inače početkom veljače prihvatio stajalište o EU sustavu za nadzor ribarstva, a sada se - nakon što je stajalište usvojeno i u Parlamentu - čeka početak pregovora s Vijećem.

Kako trenutno stoje stvari, gospodarski subjekti imat će, nakon što pravila stupe na snagu, četiri godine da svoja plovila opreme novom traženom tehnologijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:16