PIONIRSKA INICIJATIVA

Ovo je prvi put da EU pokušava regulirati proizvode povezane sa svim oblicima – a ne samo ilegalnim – krčenja šuma

Frans Timmermans i  Virginijus Sinkevičius predstavljaju nacrt zakona

 Valeria Mongelli/Zuma Press/Profimedia

Govedini, palminom ulju, kakau i drugim proizvodima povezanim s krčenjem šuma bit će zabranjen ulazak u Europsku uniju, stoji u novom zakonskom prijedlogu kojim će se pokušati zaustaviti sječa velikih svjetskih šuma.

Nakon što su svjetski čelnici na summitu Cop 26 potpisali plan za zaustavljanje krčenja šuma, izvršna vlast EU u srijedu je predstavila nacrt zakona kojim se od tvrtki traži da dokažu kako roba namijenjena za 450 milijuna europskih potrošača nije povezana s krčenjem šuma.

Premda su ekolozi nezadovojni što i uvoz gume nije spomenuta u prijedlogu zakona, ipak su pozdravili plan, budući da je ovo prvi put da EU pokušava regulirati proizvode povezane sa svim oblicima – a ne samo ilegalnim – krčenja šuma. Ekolozi kažu da je ovo važan korak, jer su neke velike šumovite zemlje, poput Brazila, ukinule zakonsku zaštitu šuma.

"Ovo što predlažemo je pionirska inicijativa", rekao je Virginijus Sinkevičius, povjerenik EU za okoliš. “Samo djelovanje EU neće riješiti problem. Također nam je potrebna pomoć s velikih tržišta poput SAD-a i Kine da očistimo svoj opskrbni lanac“

Budući da smanjenje deforestacije i degradacije šuma može doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova uzrokovanih ljudskim djelovanjem u širokom rasponu koji je ekvivalent 0,4 – 5,8 gigatona ugljikovog dioksida godišnje. Europski parlament pozvao je ovoga listopada Komisiju i države članice da osiguraju da tržišta i obrasci potrošnje u Uniji ne utječu štetno na šume, prirodne ekosustave i biološku raznolikost, ni na prava autohtonih naroda i lokalnih zajednica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:35