VALTER FLEGO

Hrvatska ne bi bila Hrvatska kad ne bi kasnila. Imali smo 2 godine za proces prilagodbe i usklađivanje zakonodavstva, kaže Flego
Valter Flego
 Mirko Ferlin/Cropix

Od ove subote EU zabranjuje jednokratne plastične proizvode, a kod nas Zakon o gospodarenju otpadom, koji prati EU direktivu, u Saboru čeka na svoje drugo čitanje. Hrvatska valjda ne bi bila Hrvatska kad ne bi kasnila. Imali smo pune 2 godine za proces prilagodbe i usklađivanje zakonodavstva s Direktivom EU-a o zabrani jednokratne plastike, kaže hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu IDS-ov Valter Flego iz Kluba zastupnika Renew Europe.

- Podsjećam Vladu RH da je Komisija poprilično rigorozna i da nakon isteka roka prilagodbe kazne idu po danima kašnjenja – ističe Flego.

Države članice EU-a moraju do 3. srpnja ove godine osigurati da se određeni plastični proizvodi za jednokratnu upotrebu više ne stavljaju na tržište EU-a. Tim povodom pitali smo zastupnika Flegu što se očekuje u prilagodbi, odnosno što ta provedba znači za potrošače i proizvođače, a što donosi u očuvanju okoliša.

Naime, Direktivom (EU) 2019/904 Europskog parlamenta, usvojenom 5. lipnja 2019., želi se spriječiti i smanjiti utjecaj određenih proizvoda od plastike na okoliš, posebno vodni okoliš, kao i na ljudsko zdravlje, te promicati prijelaz na kružno gospodarstvo s inovativnim i održivim poslovnim modelima, proizvodima i materijalima.

U odgovoru na naš upit, Valter Flego ističe i procjenu Komisije da će se ovom direktivom izbjeći šteta u okolišu od čak 22 milijarde eura do 2030., a potrošačima donijeti ušteda od preko 6 milijardi eura. EU je, kaže, predvidjela i fondove kojima će poticati pozitivne promjene za zaštitu okoliša, posebice u proizvodnoj industriji.

- Jednokratnu plastiku moramo iskorijeniti, tu nema alternative, ali zato alternativa postoji za apsolutno svaki plastični proizvod koji koristimo, za svaki tanjur, slamku ili vrećicu. Također, prilikom uvođenja alternative plastičnim vrećicama, važno je krajnjim korisnicima osigurati novi proizvod koji nije predmet nelojalnih cjenovnih praksi, odnosno povećanja cijena – kazuje Valter Flego.

- Plastika se proizvodi iz fosilnih goriva, čini preko 80 posto otpada u našim morima i na plažama, ugrožava milijune živih bića, uništava biljni svijet. Svake minute jedan kamion plastike iskrca se direkt u more. Stanimo jednom zauvijek na kraj nepotrebnoj jednokratnoj plastici. To je potez kojim čuvamo ne samo okoliš, već i svoje zdravlje – naglašava hrvatski europarlamentarac Flego.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:18