INOVACIJE

Program osigurava financiranje istraživanja i inovacija za odgovor na globalne izazove kao što su borba protiv klimatskih promjena
Europski parlament
 Kenzo Tribouillard/AFP

Zastupnici Europskog parlamenta odobrili su ključni istraživački program Obzor Europa u kojem je naglasak na zdravlju, digitalizaciji i potpori za inovativne MSP-ove. Ukupni proračun programa Obzor Europa iznosit će 95,5 milijardi eura, uključujući 5,4 milijarde eura iz plana EU-a za oporavak Next Generation EU, a tu je i dodatno ulaganje od 4 milijarde eura iz Unijina višegodišnjeg financijskog okvira.

Obzor Europa dobio je dosad najveća proračunska sredstva za istraživanja u području digitalnih tehnologija i za digitalizaciju. Iz programa će se osigurati i potpora za inovativne MSP-ove i europsku istraživačku infrastrukturu, dok će se dodatna sredstva u iznosu od milijardu eura, koja je Parlament osigurao za temeljna istraživanja, usmjeravati putem Europskog istraživačkog vijeća.

Kako je istaknuto, program za istraživanja i inovacije 2021. – 2027. pridonijet će boljoj pripremi zdravstvenih sustava EU-a za buduće pandemije te dekarbonizaciji industrije.

Program osigurava kratkoročno i dugoročno financiranje istraživanja i inovacija za odgovor na globalne izazove kao što su borba protiv klimatskih promjena, digitalizacija i pandemija koronavirusa.

Europska komisija program je privremeno pokrenula 1. siječnja 2021. Zastupnici su u utorak dali konačno odobrenje za sporazum s Vijećem oko programa sa 677 glasova za, 5 protiv i 17 suzdržanih (Uredba o Obzoru Europa) te sa 661 glasova za, 5 protiv i 33 suzdržanih (posebni program za provedbu Obzora Europa).

- Program Obzor Europa pripremit će EU za budućnost potporom zdravstvenim sustavima, dekarbonizaciji EU-a i inovacija u poslovanju. Poduprijet će i europske istraživače. Ambiciozno ulaganje u istraživanja i inovacije isplatit će se u suočavanju s budućim izazovima - izjavio je izvjestitelj za Uredbu o Obzoru Europa Dan Nica (S&D, Rumunjska).

- Osigurali smo ambiciozan i uravnotežen proračun koji snažno podupire temeljna istraživanja kao i tematska istraživanja, uključujući po prvi put posebni proračun za kulturnu i kreativnu industriju Europe. Obzor Europa bit će ključan za europski oporavak - izjavio je izvjestitelj za posebni program za provedbu Obzora Europa Christian Ehler (EPP, Njemačka) dodajući kako se s ovim programom EU i pravno obvezao štititi akademske slobode širom kontinenta

Obzor Europa počiva na tri stupa. Tako će prvi „Izvrsna znanost” podupirati pionirske istraživačke projekte koje definiraju i pokreću sami istraživači kroz Europsko istraživačko vijeće (ERC). Iz njega će se financirati stipendije i razmjene istraživača kroz aktivnosti Marie Skłodowska-Curie te ulagati u razvoj istraživačke infrastrukture.

Drugi stup „Globalni izazovi i europska industrijska konkurentnost” usmjeren je na izravnu potporu istraživanjima koja su povezana s globalnim izazovima i industrijskim tehnologijama. Uključuje europska partnerstva privatnog i javnog sektora kao i aktivnosti Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) koji neovisnim znanstvenim dokazima i tehničkom potporom pridonosi radu europskih i nacionalnih oblikovatelja politika.

Cilj trećeg stupa „Inovativna Europa” je Europu učiniti predvodnicom u inovacijama koje stvaraju nova tržišta. Također cilj mu je i daljnjim jačanjem Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT) poticati integraciju poslovanja, istraživanja, visokog obrazovanja i poduzetništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:21