OPASAN ADITIV

Nakon znanstvenog zaključka EFSA-e o dodatku E171, predložit će se zabrana njegova korištenja u EU
 Ilustracija/Ana Belen Garcia Sanchez/Alamy/Alamy/Profimedia

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) zabranila je boju za hranu koja se koristi u velikom broju proizvoda od žvakaćih guma, majoneze, bijele čokolade ili dječje hrane. Regulatorno tijelo Europske unije poručilo je da se Titan dioksid ili E171 više ne može isključiti kao uzrok raka.

Titan dioksid često se koristi za izbjeljivanje prehrambenih proizvoda, a njegova je svrha bila učiniti hranu ''vizualno privlačnom''. No aditiv već dugo zabrinjava zbog straha da bi mogao biti kancerogen. Francuska vlada najavila je zabranu 2019. godine, ali još uvijek se koristi u drugim zemljama članicama EU.

Zaključak EFSA-e, koji se temelji na tisućama novih studija, otkrio je da se ne može isključiti genotoksičnost, odnosno sposobnost kemijske tvari da ošteti DNA te da se ne može uspostaviti sigurna razina dnevnog unosa aditiva za hranu. Genotoksičnost može dovesti do kancerogenih učinaka, poručila je EFSA. Stručnjaci su stoga zaključili da se E171 koji se sastoji od mješavine nanočestica titan-dioksida ne može smatrati sigurnim kad se koristi u hrani.

Glavne kategorije hrane u kojima se koristi E171 su gotovi pekarski proizvodi, gotove juhe, slani namazi za sendviče te umaci za dojenčad i malu djecu. U kategoriji hrane za odrasle E171 je prisutan u prerađenim orašastim proizvodima.

EFSA je u rujnu 2016. godine objavila studiju koja je zaključila da dokazi koji su tad bili dostupni ne ukazuju na to da je E171 bio uzrok zdravstvenih problema, ali je preporučila daljnji rad na tom pitanju. Francuska zdravstvena sigurnosna agencija već dugo poziva na oprez zbog upotrebe E171, a zabrana je stupila na snagu u siječnju 2020. Zabrani je prethodila kampanja protiv proizvođača Dr. Oetker koji je u proizvodima koji se koriste za pečenje kolača koristio aditiv.

Maged Younes, stručnjak koji je predsjedao EFSA-inim panelom za aditive i arome u hrani, izjavio je da se nanočestice titanovog dioksida ''više ne mogu smatrati sigurnim dodatkom u hrani''.

''Ključni element u donošenju ovog zaključka je da nismo mogli isključiti zabrinutost za genotoksičnost nakon konzumacije čestica titanovog dioksida. Nakon oralnog uzimanja, apsorpcija čestica titan-dioksida je mala, no one se mogu akumulirati u tijelu'', rekao je.

Budući da je EFSA samo regulatorno tijelo, ono nema zakonodavnu ulogu, već samo savjetodavnu. Nadalje, uloga je Europske komisije i pojedinih država članica da pristupe daljnjoj mogućoj zabrani proizvoda. Europska povjerenica za zdravlje Stella Kyriakides na svom je Twitter profilu napisala: ''Nakon znanstvenog zaključka EFSA-e o dodatku hrani E171, mi ćemo predložiti da se zabrani njegovo korištenje u EU. Rasprave s državama članicama počet će ovoga mjeseca. Prioritet nam je zdravlje građana i sigurnost hrane koju jedu''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 17:15