POSEBAN VLAK

Tamo gdje će se vlak zaustavljati organizirat će se konferencija i rasprava o infrastrukturnoj politici EU-a
Ceremonija prije polaska vlaka Europe Express, rujan, 2021.
 Eduardo Parra/Zuma Press/Profimedia

Povodom obilježavanja Europske godine željeznice 2021. s lisabonskog kolodvora je 2. rujna krenuo poseban vlak pod nazivom Connecting Europe Express. Tijekom svog putovanja koje će završiti 7. listopada u Parizu, vlak će posjetiti više od 100 mjesta i gradova, između ostalog i Zagreb.

Connecting Europe Express stiže na zagrebački kolodvor 11. rujna u 18:56 sati, a svoje putovanje prema Beogradu nastavlja 12. rujna u 11:20 sati. U Zagrebu će vlak dočekati predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, predstavnici Grada Zagreba i Turističke zajednice Grada Zagreba, te predstavnici HŽ Infrastrukture i HŽ Putničkog prijevoza koji će održati govore i predati prigodne poklone, a nastupat će i nacionalni profesionalni folklorni ansambl LADO.

Connecting Europe Express, zbog različitih širina kolosijeka na europskim prugama, čini zapravo tri vlaka – iberijski, standardni i baltički vlak koji će se putem izmjenjivati. Time se nastoji upozoriti na neusklađenost među dijelovima europske željeznice, ali i istaknuti odlična suradnja željezničkih prijevoznika i upravitelja infrastrukture. U gradovima i mjestima gdje će se Connecting Europe Express zaustavljati organizirat će se različita događanja poput konferencija i rasprava o infrastrukturnoj politici EU-a i ulozi transeuropske prometne mreže (TEN-T) koje će se održavati u vlaku, dok će se na internetu moći pratiti prijenos.

Europski parlament proglasio je 2021. Europskom godinom željeznice. Tijekom godine promicat će se održivo putovanje vlakom uz posebna događanja, rasprave i tematske aktivnosti. „Prometni je sektor nažalost jedini sektor u kojem od 1990. godine nisu smanjene emisije ugljika. Želimo ponovno moći putovati u budućnosti, ali to moramo činiti na bolji, ekološkiji način." Željeznica je, s druge strane, odgovorna za manje od 1 % emisija stakleničkih plinova u EU-u. Parlament želi da putnici budu bolje informirani o svojim pravima, a starije osobe i invalidi ne bi trebali biti izostavljeni. Poboljšanje pristupa vlakovima i povezanosti unutar europske željezničke mreže zastupnicima je prioritet. „Znamo da 40 % građana živi i radi blizu pograničnih regija u europskom kontekstu. Želimo da Europa bude povezana u tim pograničnim regijama.” Promicanjem i modernizacijom europskih željezničkih mreža ne samo da će se pomoći zelenoj tranziciji, već će se i podržati znanje i iskustvo europskih inženjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 12:26