OSNAŽENO PARTNERSTVO

Zastupnici očekuju da EU afričkim zemljama pruža dugoročnu financijsku i tehničku podršku u kontekstu klimatske prilagodbe
Pogled na Kilimanjaro
 Babak Tafreshi, Twan/Sciencephoto/Profimedia

Europa i Afrika moraju se odmaknuti od svog "donator-primatelj odnosa", ustvrdio je Europski parlament usvojivši krajem ožujka, s 460 glasova za, 64 protiv i 163 suzdržanih, opsežnu strategiju novog partnerstva EU i Afrike.

Ta strategija naglašava da ljudski razvoj mora biti u centru budućih odnosa, s naglaskom na obrazovanje i poboljšanje sustava zdravstvene skrbi, a poziva i na suradnju oko pitanja kao što su tranzicija prema zelenijim praksama i energetici, digitalna transformacija, održiva radna mjesta, dobro upravljanje i migracija.

Umjesto "donator-primatelj odnosa", EU i Afrika trebali bi surađivati pod jednakim uvjetima, a sve pod uvjetom osnaživanja afričkih vlada da postignu UN-ove ciljeve o održivom razvoju te se bore protiv klimatskih promjena te među ostalim njeguju jednakost spolova. Ulaganja bi, smatraju zastupnici, trebala ići upravo u tom smjeru, a isto tako zastupnici očekuju da EU afričkim zemljama pruža dugoročnu financijsku i tehničku podršku u kontekstu klimatske prilagodbe.

"Afrika, u svojoj različitosti i želji da oslobodi svoj neiskorišteni potencijal, imat će odlučujući učinak na budućnost svijeta. Naši afrički prijatelji su naši saveznici i svi Europljani trebaju shvatiti važnost i priliku koju nam ovo partnerstvo nudi. Ovaj parlament želi partnerstvo koje u svoj centar stavlja ljudske odnose, koje počinje s osnaživanjem afričkih zdravstvenih sustava", istaknula je izvjestiteljica Chrysoula Zacharopoulou (Renew).

(Priredila Martina Hrupić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:03