OD 2021- DO 2027.

Najmanje 15 posto nacionalnih sredstava morat će se potrošiti za poticanje nadzora te za suzbijanje ilegalnog ribolova
Kočarica na moru
 Ivo Ravlic/Cropix

Na ovotjednoj plenarnoj sjednici Europski parlament odobrio je sredstva za Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMFAF), te smjernice kako ih potrošiti kao dio dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. - 2027. Taj će fond tako s 6,1 milijardi eura podupirati plavu ekonomiju, bioraznolikost i međunarodno upravljanje oceanima.

Novi Europski fond za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMFAF), kako je priopćeno, potiče države članice na stvaranje konkurentnijeg sektora ribarstva i akvakulture, kao i na razvoj održivog plavog gospodarstva, novih tržišta i tehnologija. Među prioritetima je i zaštita i obnova bioraznolikosti.

Za upravljanje ribarskim flotama i flotama akvakulture osigurano je 5,3 milijarde eura, a s ostatkom sredstava financirat će se znanstveno savjetovanje, kontrole i provjere, tržišni podaci te pomorski nadzor i sigurnost.

Najmanje 15 posto nacionalnih sredstava morat će se potrošiti za poticanje nadzora i prikupljanje podataka te za suzbijanje ilegalnog i nereguliranog ribolova.

Gubitak zbog Brexita

Izvjestitelj Gabriel Mato iz Europske pučke stranke rekao je kako su se pregovori o novom EMFAF-u vodili u izazovnom trenutku.

- EU flota izgubila je važna ribolovna područja zbog Brexita, lanac vrijednosti morskih plodova bio je paraliziran zbog pandemije, a bilo je i pritiska da se u WTO-u postigne dogovor o subvencijama za ribarstvo. Uz to, mlada generacija nerado se bavi profesijom, emisije CO2 moraju se smanjiti u skladu sa Zelenim planom i međunarodnim obvezama, proizvodnja akvakulture stagnira, dok u trećim zemljama sektor napreduje – kazao je Mato dodajući kako će novi fond doprinijeti ublažavanju tih izazova.

EMFAF je usklađen sa zajedničkom ribarstvenom politikom, kojom se utvrđuju pravila za održivo upravljanje europskim ribarskim flotama i očuvanje ribljih stokova. U ožujku 2021. Parlament je odredio svoje stajalište o reformi sustava kontrole ribarstva. Zastupnici žele uvesti obvezne sigurnosne kamere na nekim većim plovilima, nove mjere za gubitak ribolovnog alata i bolje praćenje cijelog prehrambenog lanca, uključujući prerađene i uvezene proizvode.

S obzirom da su mnoge ribarske zajednice pogođene zbog pandemije koronavirusa, iz ovog fonda osigurat će se naknada ribarima čije su aktivnosti trajno ili privremeno prestale. Posebna sredstva dodijelit će se i ribarima mlađima od 40 godina, koji prvi put registriraju plovilo u ribarskoj floti EU-a. Time se želi mlađe ljude dovesti u ribarske zajednice, gdje je prosječna dob veća od 50 godina.

U skladu sa Zelenim planom

Države članice s najudaljenijim regijama moraju pripremiti akcijski plan za osiguranje potpune potpore tim ribarskim zajednicama koje su često najranjivije.

Na zahtjev Parlamenta, države članice morat će uzeti u obzir potrebe malog obalnog ribolova i donijeti planove kako bi se pomoglo njegovom razvoju.

U skladu sa Zelenim planom, 30 posto sredstava treba namijeniti za klimatske mjere. Prijedlogom se, kako je navedeno na portalu EP-a, uzimaju u obzir i međunarodne obveze EU-a oko sigurnih i čistih oceana kojima se održivo upravlja.
Istaknuto je i kako će Fond doprinijeti čistim i zdravim morima i oceanima pružanjem potpore za prikupljanje izgubljenog ribolovnog alata i morskog otpada. Plastični otpad sve više zagađuje oceane te bi, prema jednoj procjeni, do 2050. po masi u oceanima moglo biti više plastike nego riba.

Inače, plastika je jedno od sedam područja koje Europska komisija smatra ključnima za postizanje kružnog gospodarstva u EU-u do 2050. Cilj je Europske strategije za plastiku u kružnom gospodarstvu postupno ukidanje upotrebe mikroplastike.

Uredba o novom fondu će stupiti na snagu nakon objave u Službenom listu Europske unije, a primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja 2021. godine.

Parlament i Vijeće postigli su sporazum o novom EMFAF-u u prosincu 2020., na temelju prijedloga koji je Komisija objavila u lipnju 2018.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:53