DUGOROČNI CILJ

Strategija u središte stavlja vodik dobiven iz obnovljivih izvora energije, vodik koji ima najveći potencijal za dekarbonizaciju
Kadri Simson
 Francisco Seco/Pool/AFP

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su na ovotjednoj plenarnoj sjednici europsku strategiju o vodiku, te strategiju za integraciju energetskih sustava. Time se potiče stvaranje tržišta vodika proizvedenog iz obnovljivih izvora, kao i brzo uvođenje infrastrukture za čisti vodik.

Kako smatraju zastupnici, zeleni vodik je ključan za energetsku tranziciju Europe jer samo vodik iz obnovljivih izvora dugoročno može na održiv način doprinijeti postizanju klimatske neutralnosti. Time se želi i dodatno učvrstiti tehnološko vodstvo EU-a u području čistog vodika, odnosno u tehnologijama za održivu i obnovljivu energiju.

Parlament pozdravlja strategiju za vodik za klimatski neutralnu Europu koju je lani predložila Komisija, kao i sve veći broj strategija i planova ulaganja za vodik u državama članicama. Naglašeno je i da te strategije trebaju biti usklađene s nacionalnim energetskim i klimatskim planovima država članica, a upućen je i poziv na njihovu brzu i ambicioznu provedbu.

Nova strategija

Parlament potiče Komisiju da uskladi svoj pristup u pogledu vodika s novom industrijskom strategijom EU-a te da ga uključi u dosljednu industrijsku politiku, uzimajući u obzir činjenicu da strategija za vodik nije sama po sebi cilj, već bi je trebalo promatrati u kontekstu sveukupnih napora EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova i istodobno osiguravanje dugoročnih kvalitetnih radnih mjesta i doprinosa konkurentnosti industrije EU-a.

Na putu prema klimatski neutralnoj Europi i čišćem planetu, ključno je preustrojiti cjelokupnu opskrbu energijom i stvoriti potpuno integrirani energetski sustav. Eurozastupnici su tako usvojili i strategiju za integraciju energetskog sustava s ciljem ubrzanja dekarbonizacije, osiguravanja ravnoteže mreža, izgradnje međupovezanosti, olakšavanja uvođenja obnovljivih izvora energije, razvoja digitalizacije i proširenja skladištenja i lokalne proizvodnje.

Parlament daje potporu načelu „energetska učinkovitost na prvom mjestu”, što znači da se prednost mora dati štednji energije i povećanju energetske učinkovitosti. Istaknuto je i kako kružnost i izravna elektrifikacija, tamo gdje ih je moguće provesti, predstavljaju važan put prema dekarbonizaciji, kao i potreba za razvojem otpornog i klimatski neutralnog energetskog sustava u kojemu se vodi računa o načelu troškovne učinkovitosti.

Slabo iskorišten izvor energije

Inače, od vodika se dobiva tek oko dva posto energije u EU-u, od čega se 95 posto proizvodi iz fosilnih goriva, što oslobađa 70-100 milijuna tona CO2 godišnje.

Istraživanja pokazuju kako bi obnovljivi izvori energije mogli biti značajan izvor energije 2050. godine, od čega bi vodik moglo biti zaslužan za 20 posto opskrbe (20-50 posto u prometu i 5-20 posto u industriji).

Čisti vodik proizvodi se elektrolizom vode upotrebom električne energije iz obnovljivih izvora i tijekom njegove proizvodnje ne ispušta stakleničke plinove. Strateški cilj je do 2024. godine ugraditi elektrolizatore za proizvodnju vodika iz obnovljivih izvora energije sa snagom od najmanje 6 GW, a do 2030. godine od najmanje 40 GW.

Do 2024. godine predviđena je dekarbonizacija postojeće proizvodnje vodika, a do 2030. očekuje se kako će vodik postati dio integriranog energetskog sustava te će se njegova upotreba proširiti na nove sektore dok bi se od 2030. do 2050. tehnologija proizvodnje vodika trebala primjenjivati u svim sektorima.

“Vodik igra važnu ulogu u svim granama industrije, posebice aviokompanijama i svim vrstama prometa. Naš prioritet je proizvodnja čistog vodika, ali svjesni smo i uloge niskougljičnog vodika koji će se koristiti u razdoblju tranzicije“, kazala je povjerenica Europske komisije za energetiku Kadri Simson u raspravi sa zastupnicima istaknuvši da EU čeka još puno posla.

Ogroman potencijal

Angelika Niebler iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) istaknula je kako vodik ima ogroman potencijal u industriji - posebno u energetski intenzivnoj industriji, u prometu - posebno u teškim gospodarskim vozilima, u zrakoplovstvu i brodarstvu, a također i za grijanje u zgradama.

"Iskoristimo ovaj ogromni potencijal zajedno! Naravno, prvo treba izgraditi ekonomiju vodika. Moramo postaviti prave poticaje za ulaganje u vodikove tehnologije i proširenje infrastrukture kako bismo mogli transportirati vodik. Posebno mislim na nadogradnju plinskih mreža za transport", kazala je Niebler.

Socijaldemokrat Nicolas Gonzalez Casares istaknuo je kako u proces tranzicije treba uključiti i potrošače, koji moraju igrati veću ulogu.

„Među ciljevima strategije integracije je aktivnija uloga potrošača, čineći ga aktivnim kao proizvođačem, ali i s novim profilima potrošača koje moramo uključiti u dekarbonizaciju. Ne zaboravimo u novom zelenom gospodarstvu sve industrijske mogućnosti: skladištenje, mobilnost, obnovljivi izvori. Učinimo to i na održiv, kružan način, poštujući ekosustave “, rekao je Gonzalez Casares.

Konkretnije djelovanje je potrebno

Zastupnik ID-a (Identitet i demokracija) Paolo Borchia kazao je da EU treba konkretnije djelovati.

"Zeleni vodik je svakako prilika, to je zajednički cilj, ali trenutno za nemamo spremnu tehnologiju. Nije dovoljno donositi propise i direktive. Time se zasigurno ne prevladavaju ekološki i energetski izazovi, a prije svega ne rješavaju se problemi onih koji rade", kazao je.

Beata Szydlo (Europski konzervativci i reformisti) istaknula je koliko je važno za države članice i za cijelu Uniju pružiti priliku svakoj državi članici da se prilagodi zahtjevima koje je EU zacrtala u pravo vrijeme uzimajući u obzir mogućnosti i fazu transformacije kroz koju prolazi određena zemlja.

"Trebamo podržati tvrtke koje danas proizvode tzv. sivi vodik, a koje se žele prilagoditi novim zahtjevima. Moramo ih podržati, a ne dopustiti da se uruše, zatvore, a samim tim i da se poveća nezaposlenost", istaknula je Szydlo.

"Vodik može igrati ključnu stratešku ulogu u dekarbonizaciji naših industrijskih procesa", kazao je Manuel Bompard iz Kluba zastupnika Ljevice naglasivši kako se njegova proizvodnja mora odvijati bez pritiska na ekosustave, a posebno na vodne resurse.

"Dobro razvijena proizvodnja zelenog vodika može ponuditi budućnost napuštenim industrijskim mjestima", ocijenio je zaključujući kako "vodik ne smije postati novi Eldorado zelenog kapitalizma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:35