DOBROBIT ŽIVOTINJA

Organizatori ove inicijative zalažu se za alternativne modele koji u većoj mjeri uzimaju u obzir dobrobit uzgajanih životinja
Uzgoj zečeva u kavezima
 Blickwinkel/Alamy/Alamy/Profimedia

Europski parlament raspravljao je sredinom prošlog mjeseca o građanskoj inicijativi kojoj je cilj zabraniti kavezni uzgoj životinja. Javnom saslušanju na tu temu prisustvovali su, među ostalim, predstavnici Odbora Europskog parlamenta za poljoprivredu i ruralni razvoj te Odbora za predstavke, sami organizatori inicijative (nazvane "End the Cage Age", u prijevodu "Zaustavite kavezno doba"), povjerenici te predstavnici drugih tijela Europske unije.

"Ovo je šesta europska građanska inicijativa koja je uspjela od njih 76 registriranih u posljednjih osam godina. U sklopu nje prikupljen je treći najveći broj potpisa ikada te je riječ o prvoj inicijativi koja se tiče dobrobiti životinja u uzgoju", naglasila je predsjedavateljica odbora za predstavke, Dolors Montserrat.

Naime, instrument europske građanske inicijative omogućava građanima Europske unije da od Komisije zatraže da predloži zakone u područjima za koje je ona nadležna. Da bi inicijativa bila uspješna, treba se prikupiti milijun potpisa iz najmanje četvrtine država članica Europske unije. Ako inicijativa uspije u tom "brojčanom smislu", u Europskom se parlamentu sa svim uključenim strankama održava javno saslušanje na temu inicijative i cilja za koji se ona zalaže.

Organizatori ove dotične inicijative traže prestanak kaveznog uzgoja za niz životinja - od peradi do zečeva - i zalažu se za uspostavljanje alternativnih modela koji u većoj mjeri uzimaju u obzir dobrobit uzgajanih životinja.

Zastupnici koji su prisustvovali raspravi naglasili su kako je važno slušati i djelovati u kontekstu onoga što im građani poručuju putem spomenute inicijative, no pritom su naglasili važnost rješavanja neophodnih stavki koje bi prethodile potencijalnom iskorjenjivanju kaveznog uzgoja, i to primjerenog financijskog okvira i tranzicijskog perioda.

"Pozdravljam i podržavam ovu inicijativu. Dobrobit životinja u EU može se poboljšati", istaknuo je primjerice predsjedavatelj Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Norbert Lins, no pritom je upozorio kako je prije ikakve tranzicije na bezkavezni uzgoj potrebno analizirati koliko bi takva promjena koštala te da bi trebalo razmisliti o osiguranju dostatne financijske podrške i kompenzacije za poljoprivrednike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:43