USVOJENO IZVJEŠĆE

EP je usvojio izvješće o očuvanju Južnog oceana i njegove morske bioraznolikosti
Antarktik
 Johan Ordonez/AFP

U rezoluciji o uspostavi antarktičkih zaštićenih morskih područja i očuvanju biološke raznolikosti Južnog oceana, usvojenoj s 588 glasova za, 21 protiv i 79 suzdržanih, Europski parlament na ovotjednoj plenarnoj sjednici naglašava da ekosustavi i biološka raznolikost na Antarktici i u Južnom oceanu imaju iznimnu vrijednost i znanstvenu važnost te da je Weddellovo more ključno za globalna oceanska strujanja i svjetsku klimu, te je važno osigurati njihovu brzu i učinkovitu zaštitu.

Parlament, kako je navedeno u rezoluciji, izražava punu potporu naporima koje su Europska unija i njezine države članice, te Australija, Norveška, Ujedinjena Kraljevina, Urugvaj, Sjedinjene Američke Države i Novi Zeland uložili za uspostavu dvaju novih zaštićenih morskih područja u istočnoj Antarktici i Weddelovu moru u Antarktičkom oceanu.

Ujedno poziva Komisiju i države članice da pojačaju svoje bilateralne i multilateralne napore kako bi se osigurala potpora uspostavi tih zaštićenih morskih područja u predstojećim mjesecima, a posebno da se usredotoče na članice Komisije za očuvanje antarktičkih morskih živih resursa (CCAMLR) koje su izrazile protivljenje prijedlozima zaštićenih morskih područja.

Parlament također podsjeća kako bi u skladu sa Strategijom za bioraznolikost do 2030., EU trebao iskoristiti sav svoj diplomatski utjecaj i mogućnosti djelovanja kako bi posredovao u postizanju dogovora o proglašenju golemih zaštićenih morskih područja u Južnom oceanu.

Istaknuto je i kako u pogledu zaštite mora Unija ima obvezu pravno zaštititi najmanje 30 posto morskog područja EU-a, uključujući strogu zaštitu 10 posto svojih mora. Također EU bi trebala osigurati da globalni okvir nakon 2020. obuhvaća ambiciozne globalne ciljeve za 2030. u skladu s obvezama EU-a.

Parlament ponavlja svoje stajalište da bi tijekom pregovora o globalnom okviru EU trebao djelovati kao predvodnik u svijetu i zalagati se za visoku razinu ambicije, koja bi bila jednaka njegovoj ili je premašivati, uključujući pravno obvezujuće ciljeve globalne obnove i zaštite od najmanje 30 posto do 2030.

Europarlamentarci su naglasili i kako turizam na Antarktici mora biti održiv, te stoga pozivaju CCAMLR da osigura da se turizam provodi sukladno tome te da ne utječe negativno na ekosustav.

Uspostava tih dvaju novih zaštićenih morskih područja bila bi, smatraju, važan doprinos globalnoj dimenziji Strategije EU-a o bioraznolikosti. Parlament poziva Komisiju i države članice da iskoriste uspostavu tih zaštićenih morskih područja kao temelj za globalne pregovore na Konferenciji UN-a o biološkoj raznolikosti COP15 koja će se održati u Kini.

Uspostavom zaštićenih morskih područja koja obuhvaćaju više od 3 milijuna km² u istočnoj Antarktici i Weddellovu moru stvorilo bi se jedno od najvećih zaštićenih morskih područja u povijesti.

Dobro ekološko stanje oceana ključno je za očuvanje bioraznolikosti i ekosustava zbog apsorpcije CO2 i proizvodnje kisika. Uz to, na Antarktici i u Južnom oceanu postoji izuzetno bogat ekosustav divlje flore i faune, a neke vrste su na crvenom popisu ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode te imaju status ugrožene ili osjetljive vrste.

Ocean je ključan i za ublažavanje klimatskih promjena i apsorpciju više od 90 posto topline koja se pohrani u emisijama ugljikova dioksida, a najveći je aktivni ponor ugljika na svijetu.

U izvješću je navedeno i kako je od 1989. do 2018. temperatura na Antarktici porasla za 1,8 °C, što je tri puta više od globalnog prosjeka. a prema predviđanjima ledene ploče na Grenlandu i Antarktici sve brže će gubiti masu tijekom 21. stoljeća i nakon toga.

Zastupnik Cesar Luena (S&D) kazao je kako postoji sve veći interes za komercijalno iskorištavanje resursa Antarktike koja je temeljno područje za opstanak našeg planeta.

-Antarktika se suočava sa sve većim pritiskom zbog zagađenja mora, klimatskih promjena, zakiseljavanja oceana, ilegalnog ribolova, deregulacije i, također, porasta oceanskih temperatura – kazao je Luena zalažući se za uspostavu novih zaštićenih morskih područja na Antarktiku što bi trebalo biti prioritet Europske unije i ključni cilj, kako u Strategiji bioraznolikosti, tako i u međunarodnoj agendi upravljanja oceanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:50