INCIJATIVA NOBELOVACA

U 2021. globalna vojna potrošnja porasla je na 1,75 bilijuna eura, što je povećanje od 2,6 posto prema Stockholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira

Vojnik stražari ispred vojne baze Oberhoffen na istoku Francuske

 Lafargue Raphael/abaca/Abaca Press/Profimedia

Smanjite globalnu potrošnju na vojsku i oružje, te taj upotrijebite novac za borbu protiv klimatske krize, pandemije i ekstremnog siromaštva, stoji u pismu iza koga stoji više od 50 dobitnika Nobelovih nagrada, političari kao i prominentne osobe iz svijeta umjetnosti .

Pokrenuta u prosincu 2021., ideja iza pokreta Global Piece Dividend naizgled je jednostavna.; sve zemlje članice UN-a suglase se smanjiti svoj vojni proračun za 2 posto na pet godina. Zatim se pola od toga novca stavlja u fond kojim upravlja UN za rješavanje nekih od najvećih problema s kojima se čovječanstvo suočava - uključujući klimatske promjene. Ostatak sredstava svjetski čelnici mogu koristiti za rješavanje pojedinačnih problema s kojima se suočavaju njihove vlastite nacije.

-Čovječanstvo se suočava s rizicima koji se mogu izbjeći samo suradnjom. Surađujmo, umjesto da se međusobno svađamo- stoji u pismu.

Kampanja kaže da su zemlje pod pritiskom da troše više na svoju vojsku zato što i druge čine isto. U 2021. globalna vojna potrošnja porasla je na 1,75 bilijuna eura, što je povećanje od 2,6 posto prema Stockholmskom međunarodnom institutu za istraživanje mira. Iako još nema službeno podršku niti jedne države, nešto slično već se desilo.Nakon brutalnog građanskog rata 1948., Kostarika je ukinula svoju vojsku i novac koji je uštedjela iskoristila za ulaganja u obrazovanje, zdravstvo i okoliš. Zemlja je nedavno nagrađena Earthshot nagradom koju podržava UN za obnovu jednom devastiranih šuma. Kostarika također ima i jedan od najviših životnih standarda u Srednjoj i Latinskoj Americi.

Zastupnici Europskog parlamenta su se kroz EU proračun za 2022. godinu uspjeli izboriti za više od 479.1 milijuna eura dodatne potpore u odnosu na Komisijin prijedlog za programe zdravlja, istraživanja, borbu protiv klimatskih promjena, mala i srednja poduzeća te mlade.U proračunu za 2022. dogovorene su obveze u visini od 169,5 milijardi eura te plaćanja od 170,6 milijardi eura. Više detalja dostupno je u objavi za medije ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 20:52