KONAČNO NA SIGURNOM

Stručnjaci tvrde kako su Afrički divlji psi izuzetno inteligentne i karizmatične životinje, koje su ljudi gotovo istrijebili
Čopor Afričkih divljih pasa
 
 John Mullineux/solent News & Photo Agency/Solent News/Profimedia

Pomno planirana, ali teško izvediva akcija spašavanja ipak je uspjela. Čopor Afričkih divljih pasa avionom je transportiran u nacionalni park Liwonde, smješten u jugoistočnoj afričkoj državi Malavi. Tako je uspješno okončana, 27-satna misija spašavanja ove ugrožene vrste životinja. Procjenjuje se da je u Africi preostalo još samo 6600 jedinki ove vrste, što dovoljno govori o važnosti ovoga podviga.

Životinje su dovedene iz Južnoafričke Republike i Mozambika, a cijela operacija potrajala je puno duže nego što je prvotno bilo planirano. Pandemija, pa neredi u Južnoj Africi sredinom ovoga srpnja odgodili su spašavanje životinja. Sada na jednome mjestu, na svome prirodnome staništu, sigurni od ljudske ruke, Afrički divlji psi moći će se dalje razmnožavati, ali i nastaviti igrati važnu ulogu koju imaju u eko sustavu Malavija. Četrnaest divljih pasa, iz genetski četiri različite skupine, koje čine ovaj čopor, dobro se slažu, a već nakon nekoliko tjedana bit će pušteni da potpuno slobodno žive u nacionalnom parku.

Čuvari parkova i ekolozi tvrde kako su Afrički divlji psi izuzetno inteligentne i karizmatične životinje, koje su se često, radi ljudskih predrasuda, našli na meti napada. Dokumentarci, slažu se, puno su pomogli pri edukaciji o pravoj naravi tih životinja.

U Europi nema ovih životinja, ali tu obitava niz dilvljih životinja koje valja zaštititi. Europska unija postavila je neke od najviših svjetskih standarda po pitanju dobrobiti životinja, navedeno je na stranicama Europskog parlamenta. U rezoluciji usvojenoj 14. veljače 2019. Parlament je pozvao na još bolju provedbu, sankcije i skraćivanje vremena putovanja.

Zastupnici su 19. lipnja 2020. osnovali istražni odbor za ispitivanje navodnih kršenja pravila EU-a o dobrobiti životinja tijekom prijevoza unutar i izvan EU-a. Tijekom rasprave 2. prosinca 2020. zatražili su od povjerenika za poljoprivredu Janusza Wojciechowskog da osigura da poljoprivredna politika EU-a poboljša dobrobit životinja tijekom prijevoza. Pozvali su Komisiju da podrži skraćivanje opskrbnih lanaca, potakne prijevoz mesa umjesto živih životinja i zajamči uvoz u skladu sa standardima EU-a o dobrobiti životinja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:26