VAŽNA KAMPANJA

Europska agencija za okoliš Hrvatsku svrstava među zemlje najpogođenije klimatskim promjenama u Europi u odnosu na BDP
 Bojan Haron Markicevic

Aktivisti Greenpeacea u utorak su u sklopu kampanje #ZazeleniGrad na zagrebačkom Hipodromu podigli 27-metarski balon koji prikazuje planet Zemlju s porukom “Zeleni grad za zeleni planet”. Time žele naglasiti važnost zelenila u gradovima u borbi protiv klimatskih promjena. Ovom prilikom predstavljeni su i odgovori kandidatkinja i kandidata za gradonačelnika na Greenpeaceov apel za zeleniji Zagreb.

- Prema podacima Ujedinjenih naroda, danas 55% svjetskog stanovništva živi u gradovima, a prema projekcijama taj udio će porasti na čak 68% do 2050. godine. Zadržavanje sadašnjih i stvaranje novih zelenih površina nameću se kao imperativ jer doprinose prilagodbi na klimatske promjene kao i njihovu ublažavanju, povećavaju bioraznolikost, poboljšavaju kvalitetu zraka, smanjuju razinu buke i općenito unapređuju kvalitetu života u gradu. Posebno je to došlo do izražaja u aktualnom vremenu pandemije kad su zatvorena brojna uobičajena mjesta okupljanja - izjavio je Ivan Gregov, voditelj kampanje #ZazeleniGrad u hrvatskom Greenpeaceu.

Ne dođe li do globalnog preokreta u ublažavanju klimatskih promjena, do kraja 21. stojeća Zagreb i ovaj dio Europe može očekivati porast temperature čak do 4,5 °C. Europska agencija za okoliš Hrvatsku svrstava među zemlje najpogođenije klimatskim promjenama u Europi u odnosu na BDP, uz financijske štete posljednjih godina u približnom iznosu od 300 milijuna eura godišnje. Istraživanje zagrebačkog PMF-a pokazuje da veći stupanj izgrađenosti i urbanizacije donosi i više temperature pa tako primjerice, po mjerenjima DHMZ-a, postaja Grič u centru Zagreba očitava više temperaturne vrijednosti od postaje Maksimir.

image
Bojan Haron Markicevic

Greenpeace je u Apelu za zeleniji Zagreb zatražio zaštitu postojećih zelenih površina, uvođenje novog zelenila te da u taj proces u što većoj mjeri budu uključeni i građani. Anketni upitnik poslan je kandidatima za mjesto gradonačelnika koji su prema posljednjim anketama prelazili 2% podrške građana. Većina onih koji su se odazvali, odgovorili su kako se slažu sa svim zahtjevima. Od svih osmero kandidata samo se Davor Filipović (HDZ) i Jelena Pavičić Vukičević (BM365) nisu izjasnili o svojim stavovima. Sadržaj i rezultati ankete mogu se vidjeti OVDJE.

image
Bojan Haron Markicevic

- Šest od osam kandidata odgovorilo je na naš apel i to pozitivno. Pratit ćemo rad buduće gradske uprave i tko god bude na čelu grada, podsjećat ćemo ga na dana obećanja. Zelenilo i zelena infrastruktura u Zagrebu iznimno su važne teme kojima se svi zajedno moramo baviti već danas i razmišljati dugoročno, jer sasvim je jasno da su klimatske promjene realnost hrvatskih gradova i njihove posljedice već osjećamo - dodao je Gregov.

image

Greenpeace Zagreb

Nedavno je i hrvatski europarlamentarac Tonino Picula istaknuo važnost borbe protiv klimatskih promjena.

- Ona mora biti usredotočena na ostvarenje ciljeva ograničavanja rasta globalnog zatopljenja na 1,5 stupnjeva Celzijusa iznad predindustrijskih razina i borbu protiv smanjenja bioraznolikosti. Dostupnost čiste energije i okoliša jedni su od ključnih faktora u podizanju kvalitete života građana Europske unije - rekao je.

Podsjetimo, Picula je krajem prošle godine na Odboru za regionalni razvoj Europskog parlamenta predstavio nacrt svojega Izvješća nazvanog "Kohezijska politika i regionalne strategije zaštite okoliša u borbi protiv klimatskih promjena". Odbor ga je u veljači usvojio većinom glasova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:49