TEZA BRITANSKOG LISTA

Premda se kazna za čovjekove zločine protiv klime zna, ona mu još nije izrečena. Svijet tu kaznu još uvijek stigne izbjeći
Posljedice požara Dixie u Kaliforniji koji je izbio u kolovozu 2021. godine
 David Odisho/Getty Images/AFP

Kad bi se na novi izvještaj Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) gledalo kao na presudu u slučaju zločina koje je čovjek počinio protiv klime, ona je jasna da ne može biti jasnija - krivi smo, piše The Guardianov urednik za okoliš Damian Carrington.

Upozorenja znanstvenika izrečena tijekom proteklih desetljeća postala su stvarnost. Zemlja se zbog djelovanja čovjeka, ili njegove inertnosti, nedvojbeno pregrijala. Nema mjesta na Zemlji koje se ne suočava s rastućim temperaturama te destruktivnim poplavama, požarima i sušama.

Budućnost će, čini se, biti još gora. "Ako uskoro ne prestanemo emitirati stakleničke plinove, naša buduća klima nalikovat će svojevrsnom paklu", rekao je profesor Tim Palmer sa Sveučilišta Oxford za The Guardian.

Premda se kazna za čovjekove zločine protiv klime zna, ona mu još nije izrečena, piše Carrington. Svijet tu kaznu još uvijek stigne izbjeći, ali jedva, dodaje.

Čovjek se za oklijevanje koje je svijet dovelo do ruba može odmah iskupiti tako što će drastično i momentalno srezati emisije stakleničkih plinova, apelira Carrington.

Ključan aspekt IPCC-ovog izvještaja je da su se sve vlade svijeta s njime složile te da će znanstvenici uložiti veto na svaki politički oportun, a na u znanosti utemeljen prijedlog redukcije emisija. Shodno tome, vlade koje ne budu poduzimale ništa po pitanju redukcije emisija neće se nigdje moći sakriti, ocjenjuje Carrington.

"Previše klimatskih planova koji su tobože ugljično neutralni zapravo služe za umatanje zagađivanja u zeleno ruho. Sve se i dalje radi po starom", rekla je Teresa Anderson iz ActionAida, međunarodne nevladine organizacije koja se bori protiv siromaštva i nepravde u svijetu.

Izvještaj je raskrinkao te i takve planove, a u njemu se navodi da se mora odmah djelovati kako bi se izbjeglo dodatno pogoršanje klimatskih prilika koje su krive za požare u SAD-u, Grčkoj i Turskoj, poplave u Njemačkoj, Kini i Engleskoj te toplinske udare u Kanadi i Sibiru, tvrdi Guardianov urednik. Švedska aktivistica Greta Thunberg bila je, kaže, u pravu kada je rekla da se klimatskoj krizi treba zaista pristupiti kao krizi.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres rekao je da se zna što treba napraviti kako bi se zaustavio negativan trend i da izvještaj IPCC-a treba sve potaknuti na akciju. "Ovaj izvještaj ugljenu i fosilnim gorivima mora zadati smrtonosan udarac, prije nego što oni unište naš plane. Ako se udružimo, možemo izbjeći klimatsku katastrofu. Nema vremena za odgode i nema mjesta za izgovore", rekao je Guterres.

"Svaka odluka, svaka investicija i svaki cilj mora se temeljiti na klimi", rekkla je Helen Clarkson, direktorica The Climate Group, neprofitne organizacije koja tvrtkama i vladama diljem svijeta pomaže uhvatiti se u koštac s klimatskim promjenama. The Climate Group surađuje s 300 međunarodnih tvrtki i 220 regionalnih vlada koje dosežu 1,75 milijardi ljudi i na koje otpada 50 posto svjetske ekonomije.

Ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, a koja je opisana u izvještaju, nadilazi "graktanje", kako to naziva Guardianov urednik, oko navodnih troškova borbe protiv klimatskih promjena. U svakom slučaju, pasivnost će nas koštati daleko više, tvrdi on. "Nastavak odgađanja bio bi suicidalan i ekonomski iracionalna potez", rekao je profesor Saleemul Huq, direktor Međunarodnog centra za klimatske promjene i razvoj pri Nezavisnom sveučilištu u Bangladešu.

Kaisa Kosonen iz Greenpeacea kaže da će ta organizacija IPCC-ov izvještaj koristiti kako dokaz u tužbama protiv vlada i tvrtke koje ni nakon ovoga ništa neće poduzeti. "Time što je osnažio poveznicu između emisija i ekstremnih vremenskih uvjeta, IPCC je dao snažan alat za pozivanje na red država i kompanija", dodala je. "Naftnu smo tvrtku Shell pobijedili na sudu zahvaljujući znanosti IPCC-a."

Nade još ima, tvrdi Guardianov urednik. "Sve što trebamo napraviti kako bismo izbjegli utjecaj klimatskih promjene izvedivo je, ali ovisi o rješenjima koja moraju biti brža od utjecaja", rekla je Christiana Figueres, šefica za klimatološka pitanja u UN-u u trenutku kada je postignut Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

IPCC-ov izvještaj znači da su svi dokazi o klimatskim promjenama sada na jednom mjestu. "Kontinuirana neodlučnost više se ne može vezati uz nedostatak znanstvenih dokaza već isključivo uz nedostatak političke volje", rekla je Kristina Dahl iz Zajednice zabrinutih znanstvenika.

Oči svijeta sada su uprte u svjetske lidere koji će već u studenom ove godine na summitu UN Cop26 u škotskom gradu Glasgowu imati priliku pokazati jesu li IPCC-ovo upozorenje shvatili ozbiljno.

Reuters je krajem lipnja izvijestio da je Europski parlament izglasao prijedlog zakona kojim ciljevi Europske unije koji se tiču redukcije emisija stakleničkih plinova postaju zakonska obaveza, čime se otvario put preslagivanju političkih prioriteta Unije u korist brže redukcije emisija koje štete okolišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:33