KLIMATSKI SUMMIT

Guterres: ‘Kopamo vlastiti grob. Vrijeme je da se kaže dosta!‘ Indijski premijer: ‘Nulte emisije postići ćemo 2070.‘

U Glasgowu je započela konferencija UN-a o klimatskim promjenama, poznata i kao COP26
Antonio Guterres na summitu COP26
 Paul Ellis/AFP

U Glasgowu je započela konferencija UN-a o klimatskim promjenama, poznata i kao COP26.

Na otvaranju konferencije glavni tajnik Ujedinjenih naroda António Guterres potvrdio je vlastitu reputaciju kao jedan od najglasnijih zagovornika hitne akcije za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

- Naša ovisnost o fosilnim gorivima gura čovječanstvo do ruba. Ili ćemo to zaustaviti ili će ono zaustaviti nas. Vrijeme je da se kaže: dosta. Dosta je ubijanja ugljikom. Dosta je bilo tretiranja prirode kao zahoda. Dosta je paljenja i bušenja i rudarenja. Mi sami kopamo svoje grobove - oštar je bio Guterres.

Pregovarači na 26. konferenciji Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP26) računali su na to da će im najmoćniji svjetski čelnici dati vjetar u leđa prije nego što se upuste u dvotjedne pregovore o tome što bi trebalo napraviti kako bi se usporio porast globalne prosječne temperature.

No, na prvi dan konferencije u Glasgowu došli su vidno razočarani.

Članice skupine G20, koje čine više od 80% globalnog BDP-a, tijekom vikenda u Rimu nisu dogovorile konkretne mjere o rješavanju hitnih klimatskih promjena.

Čelnici G20 obećali su da će poduzeti veće mjere u ovom desetljeću kako bi ograničili globalno zatopljenje i složile su se da je zaustavljanje ispuštanja stakleničkih plinova jedan od najjeftinijih i najbržih načina za hlađenje planeta. Osim toga, obećali su da će prestati s inozemnim financiranjem termoelektrane na ugljen, usmjeriti novac u klimatske akcije i koristiti razvojne banke kako bi mobilizirali više sredstava za zemlje u razvoju.

Međutim, nisu se uspjeli dogovoriti oko preciznog datuma za postupno ukidanje fosilnog goriva i postizanje nulte neto stope emisija. Također, nije bilo riječi o konkretnim iznosima koji bi se mogli usmjeriti prema zemljama u razvoju, a nisu uspjeli postići ni konsenzus o obećanju o metanu koje ima za cilj smanjenje emisija za 30% do 2030. u odnosu na razine iz 2020. godine.

U najširem smislu, čelnici G20 ponovili su ciljeve Pariškog sporazuma, s time da su suzili vremenski okvir za postizanje nulte emisije. U pariškom dokumentu zemlje su se složile pokušati doći do prekretnice do "druge polovice ovog stoljeća", a sada se G20 složio postići klimatsku neutralnost "do ili oko sredine stoljeća".

Američki predsjednik Joe Biden optužio je kolege iz Kine i Rusije da se praktički nisu ni potrudili uključiti u rješavanje klimatskih pitanja. Veleposlanik Klimatskog ranjivog foruma 48 zemalja Mohamed Nasheed rekao je da razvodnjeni konsenzus G20 'nije ni približno dovoljno' da se zaustavi zagrijavanje na 1,5 Celzijevih stupnjeva. Glavni tajnik UN-a António Guterres rekao je da iz Rima odlazi s 'neispunjenim nadama'.

image
Boris Johnson, Joe Biden i António Guterres
Lee Floyd/Avalon/Profimedia

Kapljice u oceanu

Uoči prvog dana konferencije u Glasgowu, domaćin Boris Johnson poručio je da su klimatska obećanja G20 "kapljice u oceanu koji se brzo zagrijava" i upozorio da pregovori o klimi na COP26 riskiraju neuspjeh ako se ne poduzmu hitne mjere.

image
Boris Johnson
Yves Herman/Pa Images/Profimedia

"Čovječanstvo je odavno ostalo bez vremena po pitanju klimatskih promjena. Jedna minuta je do ponoći i moramo odmah djelovati", upozorio je Johnson na ceremoniji otvaranja summita.

Britanski premijer je ulaskom u dvotjedne pregovore pokušao umanjiti očekivanja od COP26, govoreći da će pregovori biti teški.

A očekivanja od summita u Glasgowu su itekako velika. Dolaskom u zračnu luku, oko 25 tisuća delegata pozdravio je transparent s natpisom "Svijet te gleda, COP26".

Gotovo 200 šefova država i vlada imaju priliku predstaviti korake koje planiraju poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena.

Nakon premijera Johnsona, među glavnim govornicima su predsjednik Biden, talijanski premijer Mario Draghi, francuski predsjednik Emmanuel Macron, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, indijski predsjednik Narendra Modi, princ Charles i prirodoslovac David Attenborough.

image
Sir David Attenborough
Yves Herman/Pa Images/Profimedia

Ruski predsjednik Vladimir Putin i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro neće osobno prisustvovati summitu. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan odustao je od sudjelovanja na pregovorima u posljednji tren, a kineski predsjednik Xi Jinping čak neće sudjelovati ni videopozivom, nego je samo poslao pisanu izjavu.

Dva tjedna pregovora

Govori su planirani za prva dva dana, a nakon toga slijede dvotjedni pregovori u kojima će sudjelovati diplomati i klimatski stručnjaci, u nadi da će postići napredak na općem planu za suočavanje s klimatskim promjenama.

image
Angela Merkel
Steve Reigate/daily Express/Pa Images/Profimedia

Govoreći na dan otvaranja pregovora, predsjednik COP26 Alok Sharma rekao je da "tamo gdje je Pariz obećao, Glasgow mora ispuniti", ali je potom upozorio da "jedan sastanak - bio to G20 ili COP26 - neće moći riješiti sve". Realnost je takva da su Kina, Indija, Rusija, Australija i Saudijska Arabija objavile prilično slabe ili nikakve planove za smanjenje emisija ugljika iz fosilnih goriva u ovom desetljeću. A SAD, koji ima ambiciozan cilj smanjenja emisija na pola do 2030. godine, ne uspijeva donijeti zakon koji bi mogao osigurati postizanje tog cilja.

John Kerry, koji je kao državni tajnik pomogao u postizanju Pariškog sporazuma i koji je izašao iz mirovine da bi postao izaslanik predsjednika Bidena za klimu, svjestan je te činjenice i zato je u ponedjeljak stigao na summit s pomno osmišljenom porukom - Glasgow je važan, ali nije posljednja prilika za akciju. Zadaća Glasgowa je, smatra Kerry, potaknuti podizanje ambicija na globalnoj razini.

Sličnog je mišljenja i Helen Mountford, potpredsjednica odjela za klimu i ekonomiju na Svjetskom institutu za resurse.

"U mnogočemu uspjeh na pregovorima o klimi u Glasgowu ovisi o ponovnoj izgradnji povjerenja", rekla je Mountford, "povjerenje da će obećana financijska potpora biti isporučena zemljama u razvoju, povjerenje da će glavni zagađivači smanjiti emisije."

Nakon ručka i pauze, na konferenciji se oglasio i američki predsjednik Joe Biden. Kazao je kako klimatske promjene svakodnevno uništavaju živote.

-Visoke cijene energije poziv su na akciju i samo pojačavaju hitnu potrebu za diverzifikacijom izvora i udvostručavanjem razvoja čiste energije. Moja administracija radi na obnovi povjerenja oko predanosti borbe SAD-a protiv klimatskih promjena- poručio je Biden, referirajuči se na bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i izlazak SAD-a iz okvira Pariškiog klimatskog sporazuma UN-a 2019.

Predsjednik Kine, Xi Jinping, jedini se od svjetskih čelnika obratio pisanim putem. Pozvao je razvijene zemlje da "pruže potporu kako bi pomogli zemljama u razvoju da budu bolje" u suočavanju s klimatskom krizom. Kineski čelnik također je pozvao sve strane da poduzmu jače akcije kako bi se "zajednički uhvatili u koštac s klimatskim izazovom" i rekao da će njegova zemlja "ubrzati tranziciju zelene i niskougljične energije, snažno razvijati obnovljivu energiju te planira i izgraditi velike vjetroelektrane i fotonaponske elektrane”. Kina je najveći svjetski izvor emisije stakleničkih plinova, što je čini ključnim faktorom summita Cop26.

Indija će ispuniti cilj neto nulte emisije do 2070. godine, rekao je indijski premijer Narendra Modi na globalnom klimatskom summitu Cop26.

image
Narendra Modi
Alastair Grant/Afp/Profimedia

Ovo je bilo jedno od pet obećanja koje je indijski premijer naveo na summitu . Osim toga obećao je i da će Indija povećati svoj nefosilni energetski kapacitet na 500 GW do 2030. godine i da će do istog datuma polovicu svoje energije napajati iz obnovljivih izvora. Također je obećao kako će Indija smanjiti svoje predviđene emisije ugljika za milijardu tona od sada do 2030. i smanjiti intenzitet ugljika u svom gospodarstvu za 45%.

image
Aktivisti maskirani u globalne lidere, Glasgow
Mega/The Mega Agency/Profimedia

Johnson: 'Minuta je do ponoći'

"Čovječanstvo već dugo kasni po pitanju klimatskih promjena. Minuta je do ponoći na satu sudnjeg dana i trebamo djelovati odmah", rekao je britanski premijer Boris Johnson na otvaranju konferencije.

"Ako danas ne shvatimo ozbiljno klimatske promjene, sutra će biti prekasno za našu djecu."

Dok je Johnson govorio, švedska klimatska aktivistica Greta Thunberg retvitala je poziv milijunima njezinih pristaša da potpišu otvoreno pismo kojim se lidere optužuje za izdaju.

"Ovo nije vježba. Ovo je crvena oznaka za Zemlju", navodi se u pismu. "Milijuni će patiti dok se naš planet bude uništavao - zastrašujuća budućnost koja će se stvoriti, ili izbjeći, odlukama koje vi donesete. Vi imate moć odlučivanja." (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 22:54