‘GREENWASHING‘

Korištenje reciklirane sintetike opisano je kao simbolična gesta u usporedbi s oslanjanjem na plastiku.
H&M-ova trgovina
 Keenretail/Alamy/Alamy/Profimedia

Brojni veliki modni brendovi, među kojima su i H&M, Primark i Zara, optuženi su za tzv. "greenwashing", odnosno zloporabu zelenog imidža. Zaklada Changing Markets Foundation i aktivisti koji se bore protiv zagađenja plastikom „City to Sea” izradili su novo izvješće o ciklusu reciklirane plastike koja se koristi u odjeći.

Veliki brendovi sve više promoviraju činjenicu da je poliester u njihovim kolekcijama izrađen od reciklirane plastike, osobito iz starih, jednokratnih boca za piće. Međutim, tim koji stoji iza ove studije kaže kako se radi o „ekološki destruktivnoj praksi”, koja također potiče obmanu javnosti „zelenim marketingom”, piše Daily Mail.

Trgovački lanac H&M rekao je istraživačima da 90 posto recikliranog poliestera dolazi iz plastičnih boca za jednokratnu uporabu, a druge tvrtke, uključujući Zaru i Primark, žele postići sličan cilj, koristeći reciklirane PET boce.

Glasnogovornik H&M-a rekao je da, iako izvješće postavlja važne izazove za cijelu industriju, uključujući upotrebu vlakana na bazi fosilnih goriva za modne proizvode, on osporava tvrdnje o "greenwashingu". Dodao je da reciklirane PET boce imaju znatno manji ugljični otisak od konvencionalnog poliestera.

- Neprestano ulažemo u nove tehnologije recikliranja i inovativne materijale te smo već lansirali proizvode od recikliranog poliestera iz odjeće koja je bila u vlasništvu nekog drugog - rekao je glasnogovornik.

Autori istraživanja kažu kako reciklirana plastika koja ulazi u sintetiku ne pomaže u zaustavljanju generalnog problema mikroplastike. Dodali su da milijarde sitnih plastičnih čestica, koje se izlijevaju s odjeće tijekom proizvodnje, nošenja i pranja, i dalje zagađuju ocean i naša tijela zrakom koji udišemo te hranom i pićem koje konzumiramo.

- Unatoč već poznatoj šteti koju nanose zdravlju ljudi i okolišu, velika većina robnih marki "ne poduzima mjere" kako bi spriječila onečišćenje mikroplastikom - navodi se u izvješću.

- Forsirajući recikliranje boca za potrebe dobivanja tkanine, modni brendovi potiču ispuštanje mikroplastike u okoliš - dodali su istraživači.

Navode i da se proizvodnja ovih vlakana, dobivenih iz nafte i plina, eksponencijalno povećala u posljednjih 20 godina te da nema znakova usporavanja. Utvrdili su da se tijekom proizvodnje fosilnih goriva za uporabu u modnoj industriji godišnje troši onoliko nafte koliko i za cijelo španjolsko gospodarstvo, a proizvodi jednako toliko emisija koliko i kod 180 elektrana na ugljen.

- Izrada odjeće od plastičnih boca samo je još jedna taktika "green washinga" robnih marki koja potiče ljude da kupuju više onoga što im ne treba, a planeta si to ne može priuštiti - tvrde ekološki aktivisti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:25