FLEGO I SOKOL

Iris Goldner Lang, profesorica na PFZG-u, naglasila je kako je digitalni zeleni certifikat najbolje moguće rješenje u datom trenutku
Valter Flego
 Boris Kovacev/Cropix

Dobro je da je Europska komisija dala zakonski prijedlog oko digitalnog zelenog certifikata, ali to je ipak presporo. Jer, poznavajući dosadašnju praksu u Europskom parlamentu, izglasavanje se može očekivati tek za tri mjeseca – rekao je IDS-ov europarlamentarac Valter Flego na on-line konferenciji "Digitalne potvrde i virus covid-19" koju je danas organizirao Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj. - Koliko će certifikat vrijediti, nitko ne zna jer se ne zna koliko traje imunitet osobe koja je cijepljena ili je preboljela covid- dodao je Flego.

Da je digitalni zeleni certifikat, popularno nazvan covid putovnica, korak naprijed, smatra i HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol.

- Certifikat će biti veliko poboljšanje jer ima tri razine: ili ćete imati potvrdu o cijepljenju ili potvrdu da ste preboljeli covid ili negativan PCR test. Što se tiče vrste cjepiva kojom je neka osoba koja želi ući u Hrvatsku, na našoj zemlji je da odluči hoće li prihvatiti certifikat osobe koja je, primjerice, cijepljena u Mađarskoj ruskom cjepivo Sputnikom V koje još nije odobreno u EU. Oko toga se još vodi rasprava jer neki smatraju da treba priznavati samo cjepiva odobrena u EU – rekao je Sokol.

Iris Goldner Lang, profesorica na Pravnom fakultetu u Zagrebu, naglasila je kako je digitalni zeleni certifikat najbolje moguće rješenje u datom trenutku te da je dobro da će biti uveden tek za tri mjeseca.

- Kad bismo danas uveli digitalni zeleni certifikat, to bi ipak bilo diskriminirajuće. Naime, u ovom trenutku u cijeloj EU je jako malo cijepljenih ljudi, a za tri mjeseca će vjerojatno biti veći broj procijepljenih te će vjerojatno sve članice imati slične razine procijepljenosti – rekla je Golder Lang.

Na on-line konferenciji govorila je i Claudia Monteiro de Aguiar, portugalska europarlamentarka i članica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (kršćanski demokrati). Claudia Monteiro de Aguiar izvjestiteljica Europskog parlamenta oko prijedloga rezolucije o uspostavi strategije EU-a za održivi turizam.

Podsjetimo, Europski parlament idući tjedan na plenarnoj sjednici treba glasati o prijedlogu te rezolucije u kome se među ostalim, u njemu se poziva na pružanje financijske potpore sektoru, pogotovo u svijetlu pojave drugog i trećeg vala pandemije. Također, od država članica zastupnici traže da bez odgode primijene zajedničke i koordinirane kriterije za sigurna putovanja, što uključuje korištenje obrasca za lociranje putnika te protokole provođenja testiranja prije polaska. Uz odgovore na krizu prouzročenu pandemijom, prijedlog Europskog parlamenta sadrži i odredbe o prelasku na odgovoran i pametan turizam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:12