UREDBA EU

Iduće godine počinje novi način označavanja eko proizvoda, evo što se točno mijenja

Opća načela su i nadalje briga za zdravlje čovjeka i okoliša i odgovorno upravljanje prirodnim resursima
Ilustracija, kupovina
 Arne Trautmann/Panthermedia/Profimedia

Nova europska Uredba o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda donijeta je još 2018. godine, no zbog razdoblja prilagodbe novim pravilima i pojavom pandemije izazvane koronavirusom (Covid 19) stupa na snagu 1. siječnja 2022. godine, donosi ruralno.eu.

Stručnjaci na tom portalu pojašnjavaju kako je nova uredba nastala s namjerom da se isprave neke nejasnoće zamijećene u prethodnoj uredbi iz 2007. godine te da se omogući šira i brža ekspanzija ekološke poljoprivrede u Europskoj uniji.

Kako je pojašnjeno, osnovni ciljevi ekološke poljoprivrede su prošireni u odnosu na staru Uredbu i obuhvaćaju 10 ciljeva poput zaštite tla i prirode, bioraznolikosti, dobrobiti životinja, a novina su kratki lanci opskrbe, očuvanje starih sorti i pasmina te općenito poticanje eko poljoprivrede kao gospodarske djelatnosti.

Opća načela su i nadalje briga za zdravlje čovjeka i okoliša, odgovorno upravljanje prirodnim resursima, oponašanje prirodnih procesa uz neznatan unos određenih tvari koje nisu ekološke ako nema drugog izvora i samo na određeni rok. GMO i umjetne kemikalije su i nadalje strogo zabranjeni.

Najznačajnije novosti

Izdvojene su i najznačajnije novosti u Uredbi. To je proširenje primjene ekološkog znaka i na proizvode koji nisu hrana, ali su bliski hrani, poput pluta, soli, eteričnih ulja, pamuka ili vune. Uvodi se pojam heterogenog biljnog reprodukcijskog materijala što čini osnovu za primjenu i očuvanje starih i tradicionalnih sorti.

Nadalje, malim proizvođačima se olakšava pristup tržištu i smanjuju troškovi certifikacije, uvodi se nadzor i certifikacija skupina proizvođača, čime se, kako je pojašnjeno, omogućava značajno smanjenje troškova nadzora i certifikacije.

Isto tako ekološki proizvođači su dužni provoditi preventivne mjere za očuvanje okoliša i mjere predostrožnosti kako ne bi nedozvoljena sredstva kontaminirala ekološki proizvod dok ovlaštena kontrolna tijela primjenjuju postupke identične službenim kontrolama za hranu i hranu za životinje sukladno Uredbi (EU) 2017/625.

Novost je i novi izgled ekološkog certifikata. Europska komisija je ovlaštena donositi delegirane i provedbene akte za propisivanje detaljnih ili izmjenu postojećih pravila za korištenje agroinputa i dodataka u preradi ekološke hrane.

Uz novosti o uredbi, istaknut je i Europski plan razvoja ekološke poljoprivrede za razdoblje 2021. – 2027. godine koji bi trebao osigurati ostvarenje cilja od 25 posto učešća ekoloških poljoprivrednih površina u ukupnim poljoprivrednim površinama u Europskoj Uniji do 2030. godine.

Stimuliranje potražnje

Taj cilj postigao bi se stimuliranjem potražnje i osnaživanjem povjerenje potrošača, a potrebno je također stimulirati lokalna tržišta i kratke lance opskrbe te unaprijediti sudjelovanje u očuvanju okoliša i prilagodbi klimatskim promjenama. Tu je ključna i snažna potpora znanstvenih istraživanja i prijenos znanja ekološkim poljoprivrednicima.

“Hrvatska ima izuzetnu priliku da na krilima EU Zelenog plana razvije svoju poljoprivredu na način da je ozeleni i prilagodi kratkim lancima opskrbe i turističkoj potrošnji”, zaključuju na portalu ruralno.eu.

Kako je navedeno u Uredbi Europskog parlamenta i Vijeća o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda od 30. svibnja 2018., ekološka proizvodnja sveobuhvatan je sustav upravljanja poljoprivrednim gospodarstvima i proizvodnjom hrane u kojem su ujedinjeni najbolja praksa u pogledu okoliša i klime, visoka razina bioraznolikosti, očuvanje prirodnih resursa te primjena visokih standarda za dobrobit životinja i visokih proizvodnih standarda koji su u skladu s potražnjom sve većeg broja potrošača za proizvodima proizvedenima uz primjenu prirodnih tvari i procesa.

Stoga ekološka proizvodnja u društvu, kako je istaknuto, ima dvostruku ulogu, pri čemu se njome s jedne strane opskrbljuje specifično tržište odgovarajući na potražnju potrošača za ekološkim proizvodima, a s druge strane osiguravaju javno dostupna dobra kojima se doprinosi zaštiti okoliša i dobrobiti životinja, kao i ruralnom razvoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 02:03