ISLANDSKA ORCA

Orca može usisati 4 tisuće tona ugljičnog diokisida godišnje, što je jednako je emisiji koju godišnje proizvede oko 870 automobila
Orca,biljka stroj na Islandu
 Climeworks

U srijedu je na Islandu s radom započela Orca, najveći stroj ikada proizveden za hvatanje ugljika iz zraka.

Operateri kažu da postrojenje Orca može usisati 4.000 tona CO2 iz zraka svake godine i zatim ga ubrizgati ga duboko u zemlju kako bi se mineralizirao.

Umjetna biljka, nazvana Orca prema islandskoj riječi koja znači "energija", složena je od četiri jedinice, od koje se svaka sastoji od dvije metalne kutije koje izgledaju poput transportnih kontejnera.

Orca je izgrađena od strane švicarskog Climeworks -a i islandskog Carbfix -a, a prema američkoj Agenciji za zaštitu okoliša 4 tisuće tona ugljičnog diokisida jednako je emisiji koju godišnje proizvede oko 870 automobila. Izgradnja tvornice koštala je između 10 i 15 milijuna dolara, izvijestio je Bloomberg.

Za prikupljanje ugljičnog dioksida, biljka-stroj koristi ventilatore za uvlačenje zraka u kontejner, a nakon što se materijal za filtriranje napuni ugljičnim dioksidom, sakupljač se zatvori i podigne temperatura kako bi se oslobodio CO2 iz materijala. CO2 se zatim miješa s vodom prije nego što se ubrizga na dubinu od 1.000 metara u obližnju bazaltnu stijenu gdje se mineralizira.

Dio znanstvene zajednice tvrdi kako će ova tehnologija postati glavno oruđe u borbi protiv klimatskih promjena. Drugi, pak, dio stručnjaka smatra kako je implementacija ovakve tehnologije još uvijek preskupa i tehnički previše zahtjevna, te dok ona uistinu postane globalno efektivna proći će desetljeća.

Europski parlament je 8. listopada 2020. donio pregovarački mandat o propisu EU-a o klimi te zatražio da se cilj smanjenja emisija do 2030. poveća na 60 %. Iako je međuinstitucijskim sporazumom postignutim 21. travnja 2021. između Parlamenta i Vijeća potvrđen cilj od 55 % koji je predložila Komisija, Parlament je uspio dodatno naglasiti ulogu i doprinos uklanjanja ugljika, što znači da bi se taj cilj mogao povećati na 57 %. Nadalje, u skladu s mandatom Parlamenta, Komisija će najkasnije šest mjeseci nakon prvog globalnog pregleda stanja u skladu s Pariškim sporazumom predložiti cilj za 2040. godinu, uzimajući u obzir predviđeni okvirni proračun EU-a za smanjenje emisija stakleničkih plinova te će se, s obzirom na važnost neovisnih znanstvenih savjetovanja, na prijedlog Parlamenta osnovati savjetodavni odbor za klimatske promjene koji će ocjenjivati dosljednost politika i pratiti postignuti napredak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:31