RANI MRAZ

Industrija jabuka, pridonosi gotovo 500 milijuna funti godišnje indijskom gospodarstvu

Kašmirski farmer promatra propali usjev jabuka

 Xinhua/Eyevine/Profimedia

Domaća jabuka je u opasnosti da postane rijetkost u Indiji, budući da su poljoprivrednici ove godine izgubili polovicu svoje berbe, a predviđa se da bi glavni voćnjaci u zemlji uskoro mogli biti potpuno uništeni.

Rane snježne padavine u Kašmiru, gdje se uzgaja gotovo 80% indijskih jabuka, dovele su do toga da poljoprivrednici u regiji već treću godinu zaredom imaju katastrofalnu berbu.

Dužnosnici pokušavaju izračunati gubitak za industriju jabuka, koja pridonosi gotovo 500 milijuna funti (50 milijardi rupija)nlokalnom gospodarstvu godišnje. Jabuke se prodaju na voćnim tržnicama diljem Indije, a neke se i izvoze.Istovremeno, znanstvenici su upozorili da će voćnjaci u dolini Kašmira, koju okružuju Himalaja i planine Pir Panjal, vjerojatno postati neodrživi u sljedećih nekoliko godina.

Posljednjih 20 godina bilježe se postupne promjene vremenskih obrazaca u regiji, koje su se pojačale u posljednjih pet godina. Prema kašmirskom odjelu za hortikulturu, 5 milijardi rupija je izgubljeno od žetve u 2018. To je poraslo na 22,5 milijardi rupija u 2019., kada je Kašmir doživio najveće snježne padavine u posljednjih 60 godina.

"U svjetlu klimatskih promjena, berba jabuka ovdje više nije ovdje održiva. U Kašmiru snijeg je ranije počeo padati tek nakon 15. prosinca, ali u posljednja dva desetljeća snježne padaline nastupaju sve ranije i ranije. Budući da se jabuke beru u studenome, snijeg je poremetio cijeli proces-rekao je dr. Irfan Rashid, docent na Sveučilištu u Kašmiru.

EU i Indija, kao treći i četvrti najveći svjetski izvor emisija stakleničkih plinova i dalje rade na intenziviranju svojih međusobnih odnosa i suradnje, među ostalim po pitanju borbe s klimatskim promjenama. S tim su ciljem, nakon što je Europski parlament 29. travnja ove godine usvojio izvješće kojim poziva EU i Indiju na zajedničku suradnju oko geopolitičkih izazova, čelnici EU i Indije 8. svibnja održali i sastanak na vrhu. Jedna od glavnih tema bile su zelene tehnologije i klimatske promjene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:08