PROMJENA PROIZVODNJE

Proizvođači cementa odgovorni su za oko 7% -8% globalnih emisija ugljičnog dioksida
Istovar cementa u Vijetnamu
 Hac Nguyen/afp/getty Images

Proizvođači cementa iz cijeloga svijeta obvezali su se smanjiti emisije stakleničkih plinova za četvrtinu u ovom desetljeću. Globalno udruženje za cement i beton (GCCA), koje predstavlja 40 najvećih svjetskih proizvođača i oko 80% predstavnika te industrije izvan Kine, obećali su doseći neto nulu emisija do 2050. Valja naglasiti kako se ovome zavjetu pridružilo i nekoliko velikih kineskih tvrtki za proizvodnju cementa i betona, koje čine oko 20% kineskog tržišta.

Industrija cementa odgovorna je za oko 7% -8% globalnih emisija ugljičnog dioksida, što je jednako ili više emisija nego što pojedinačno proizvodi svaka država na svijetu, izuzev Kine i SAD-a. Smanjivanje emisija pri proizvodnje cementa kompliciran je proces, budući da se istim kemijskim procesima kojima se stvara beton oslobađa i CO2.

Tvrtke koje proizvode cement više od desetljeća pokušavaju promijeniti kemijske procese i koriste različite materijale te postanu energetski učinkovitiji. No zavjet koji su dali u utoak, prvi je put da su se i javno obvezali.

Smanjenjem emisija iz proizvodnje cementa i betona do 25% do 2030. procjenjuje se da će se eliminirati oko 5 milijardi tona CO2. Ono što zabrinjava ekologe, unatoč najavama o smanjenju emisija, jesu projekcije o rastu tržišta. Predviđa se da će se tržište oba materijala gotovo udvostručiti sa 333 milijarde dolara 2020. na oko 645 milijardi dolara 2030.

Donošenjem europskog propisa o klimi, koji je Parlament odobrio u lipnju ove godine, politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara se u obvezu. Europskim građanima i poduzećima pruža se pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza. Nakon 2050. EU će nastojati prijeći na negativne emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:18