PODCIJENJENA OPASNOST

Izračunato je da američka plastična industrija ispušta najmanje 232 milijuna tona stakleničkih plinova svake godine, što je jednako emisijama 116 elektrana na ugljen.
Ilustracija, odlagalište plastičnog otpada
 Dasril Roszandi (Anadolu Agency via AFP)

Proizvodnja plastike s intenzivnom ugljikom do kraja desetljeća emitirat će više stakleničkih plinova nego elektrane na ugljen, što potkopava globalne napore u borbi protiv klimatskih promjena, navodi se u izvješću koga su objavili Bennington College i Beyond Plastics.

Izračunato je da američka plastična industrija zaslužna za najmanje 232 milijuna tona stakleničkih plinova svake godine, ako uzmemo u obzir da životni ciklus plastike počinje od trenutka bušenja nafte i plina, a završava spaljivanjem ili na smetlištu. Toliko milujuna tona emisija jednako je emisijama 116 elektrana na ugljen.

"Razmjer emisija stakleničkih plinova industrije plastike je zapanjujući, ali je jednako zabrinjavajuće da malo ljudi u vladi ili poslovnoj zajednici uopće govori o tome", rekla je Judith Enck, bivša regionalna administratorica američke Agencije za zaštitu okoliša i predsjednica Beyond Plastics . Također, izvješće je pokazalo da je velika većina petrokemijskih postrojenja grupirana u samo 18 zajednica, uglavnom s niskim prihodima gdje žive manjinske zajednice. Na takvim mjestima događa se 90% onečišćenja.

Prema podacima Europske komisije, više od 80 % morskog otpada je plastika. Proizvodi obuhvaćeni tim novim zakonom čine 70 % svih predmeta u morskom otpadu. Zbog svoje spore razgradnje plastika se nakuplja u morima, oceanima i na plažama EU-a i diljem svijeta. Plastični ostaci nalaze se u morskim životinjskim vrstama – poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama, a time i u prehrambenom lancu ljudi.

Nadalje, Europski parlament je 2019. odobrio novi zakon kojim se zabranjuju plastični predmeti za jednokratnu upotrebu kao što su tanjuri, pribor za jelo ili slamke za piće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:25