FINANCIJSKA POTPORA

Program je dio financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveške darovnice za razdoblje 2014. do 2021.
Norveška obala
 Pete Saloutos/AFP

Norveška državna agencija Innovation Norway koja upravlja poslovnim programom Business Development and Innovation Croatia objavila je rezultate prvog natječaja na koji su se mogle prijaviti hrvatske male, srednje i velike tvrtke koje nemaju više od 25 posto državnog vlasništva.

Program je dio financijskih mehanizama Europskog gospodarskog prostora i Norveške darovnice (EEA and Norway Grants) za razdoblje 2014. do 2021. godine.

Fokus je stavljen na projekte iz područja inovacija zelene industrije i plavog rasta (Green Industry Innovation i Blue Growth), a projekti koji su prijavljeni morali su zadovoljiti dva temeljna kriterija – moraju biti inovativne tehnologije/rješenja/proizvodi/usluge (novo na tržištu) i/ili uključivati primjenu inovativnih tehnologija/rješenja/proizvoda unutar tvrtke (novo za tvrtku).

Poslovnim programom Business Development and Innovation Croatia alocirano je 22 milijuna eura za projekte hrvatskog privatnog sektora. Nacionalni partner programa je Hrvatska gospodarska komora.

Na natječaj je prijavljeno 55 projekata od kojih se 35 odnosilo na inovacije u zelenoj industriji, a 19 na plavi rast. Jedan predifinirani projekt se odnosi na suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom.

Ukupno je odabrano 18 projekata, koji bi inovacijama u zelenoj industriji i plavom rastu trebali pomoći i ostvarenju ciljeva Europske unije - do 2050. godine postići klimatsku neutralnost kroz europski zeleni plan.

Politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvorena je u obvezu donošenjem europskog propisa o klimi, koji je Europski parlament potvrdio u lipnju 2021. godine. Europskim građanima i poduzećima time se pruža pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza. Nakon 2050. EU će nastojati prijeći na negativne emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 10:24