ZELENI ALUMINIJ

Većinski vlasnik Rusala je ruska korporacija En+ koja je, prije američkih sankcija, bila u vlaništvu ruskog oligarha Olega Deripaske
Proizvodnja aluminija u Rusalovoj tvornici
 Yaroslav Belyaev/Tass/Profimedia

Rusal, ruska tvrtka za proizvodnju aluminija dogovorila je posao koju bi ju trebao pozicionirati kao neospornog lidera u proizvodnji zelenog aluminija. Naime, Rusal je potpisao ugovor s proizvođačem piva Budweiserom, danas dijelom multinacionalne korporacije AB InBev, te su se za njih obvezali proizvesti limenke piva emitirajući isključivo "ultra niske razine ugljika".

Ruska tvrtka tako će pivovari isporučiti aluminijske limenke od 440 ml proizvedene korištenjem metala iz Rusalove tvornice u Krasnoyarsku u Sibiru pomoću hidroenergije, čime će se ukloniti ugljični dioksid iz procesa taljenja. Limenke bi se u prodaji trebali naći u Velikoj Britaniji već ove godine.

Rusal, najveći proizvođač aluminija izvan Kine, 57 posto je u vlasništvu En+ koja je, prije nego su ju stigle američke sankcije, bila pod vlasništvom ruskog oligarha Olega Deripaske.

"Ovo je prva komercijalna proizvodnja aluminija s nula-ili 0,01 posto emitiranih emisija učinjena u ovakvom opsegu", izjavio je Greg Barker, izvršni predsjednik En+ Group, matične tvrtke Rusal.

Rusalu je inače najveći konkurent u proizvodnji zelenog aluminija konzorcij koji čine Rio Tinto, Alcoa i Apple.

U svibnju je Rusal najavio planove za razdvajanje svojih talionica i rafinerija iz kojih se emitiraju visoke razine ugljika od nove tvrtke koja će se usredotočiti na proizvodnju "zelenog" aluminija.

Sve se to odvija dok se EU priprema na uvođenje pristojbe za ugljik na uvoz određene robe(uključujući uvozni čelik, aluminij, gnojiva i cement. iz zemalja izvan Unije. Procjene prihoda od novog poreza kreću se od pet do 14 milijardi eura godišnje, ovisno o području primjene i modelu novog instrumenta.

"Znamo koliko su hitna klimatska pitanja, znanstvenici nas stalno upozoravaju na to. Zbog toga smo odlučili staviti klimatski program u sam srž našeg rada. Ovim mehanizmom povezujemo zeleni plan, propise o klimi, inovacije i gospodarsku obnovu Europe. Cilj je proširiti područje primjene klimatskih propisa EU-a na sve dijelove gospodarstva kojih se to tiče. Prije se radilo o proizvodnji i ispuštanju emisija ugljika na europskom tlu, a ovim će mehanizmom naše klimatsko zakonodavstvo pokriti pitanje uvoza. Druga važna namjena je dekarbonizacija industrije, ali ne tako što ćemo izmjestiti dio naše proizvodnje", izjavio je francuski zastupnik u Europskom parlamentu, Yannick Jadot (Renew Europe).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:18