DOBRE VIJESTI

Grundig je tako nedavno postao prvi proizvođač uređaja koji je integrirao filtar od mikrovlakana u perilicu rublja, a i neke manje britanske tvrtke uspješno razvijaju sustav za hvatanje vlakana.

Ilustracija

 Fotog/Tetra Images/Profimedia

Broj proizvoda kojima je cilj zaustaviti bujicu mikroplastičnih vlakana koja iz perilica rublja odlaze u rijeke i oceane ubrzano raste. No čini se da ćemo uskoro dobiti na taj problem mogao ubrzo biti riješen.

Grundig je tako nedavno postao prvi proizvođač uređaja koji je integrirao filtar od mikrovlakana u perilicu rublja, a i neke manje britanske tvrtke uspješno razvijaju sustav za hvatanje vlakana. Inovatori upravo razvijaju biorazgradive tkanine od kelpa i narančine kore, te rade na modificiranju samoiscjeljujućeg proteina koji je izvorno otkriven u pipcima lignje.

Zagađenje mikroplastikom zahvatilo je cijeli planet, od vrha Mount Everesta do najdubljih oceana. Poznato je da ljudi konzumiraju sitne čestice hranom i vodom, kao i udišući ih. Pokazalo se da mikroplastika šteti divljim životinjama, ali utjecaj na ljude nije poznat, iako mikroplastika oštećuje ljudske stanice u laboratoriju. Vlakna sintetičkih tkanina, kao što su akril i poliester, izbacuju se u velikom broju tijekom pranja. Procjenjuje se da se oko 700.000 vlakana izbaci po ciklusu pranja.

Novi podaci s 36 lokacija diljem svijeta prikupljeni tijekom The Ocean Race Europe otkrili su da su 86% mikroplastike u uzorcima morske vode bila vlakna.

-Naši podaci jasno pokazuju da je mikroplastika sveprisutna u oceanu i da su, iznenađujuće, glavna komponenta mikrovlakna- rekao je Aaron Beck iz Geomar Helmholtz centra za istraživanje oceana u njemačkom Kielu.

Iz njemačkog Grundiga, koji je u studenom lansirao svoju perilicu rublja za hvatanje vlakana, rekli su kao njihov sustav uhvati do 90% sintetičkih vlakana koja se oslobađaju tijekom ciklusa pranja. Ulošci filtera izrađeni su od reciklirane plastike i traju do šest mjeseci, nakon čega se mogu besplatno dobiti novi.

Nadalje, valja izdvojiti sustav koji se može naknadno ugraditi u postojeće perilice rublja i ne treba zamjenske uloške, a koje je kreirala je britanska tvrtka Matter. Uređaj, nazvan Gulp, spaja se je između odvodne cijevi i odvoda i sprema vlakna u spremnik koji se prazni svakih 20 pranja.

U Ujedinjenom Kraljevstvu Alberto Costa i drugi zastupnici vode kampanju za novu uredbu koja zahtijeva da sve nove perilice rublja budu opremljene plastičnim filterima od mikrovlakana od 2025. Francuska je uvela zahtjev da se filteri postavljaju od 2025. EU, Australija i Kalifornija razmatraju slična pravila. U veljači 2021. Europski parlament je glasao o novom akcijskom planu za kružno gospodarstvo i zatražio dodatne mjere za postizanje ugljično neutralnog, ekološki održivog, netoksičnog i potpuno kružnog gospodarstva do 2050. godine, uključujući stroža pravila o recikliranju i obvezujuće ciljeve za upotrebu i potrošnju materijala za 2030. Zastupnici su zatražili nove mjere protiv gubitka mikrovlakana i strože standarde o korištenju vode

Na tržištu već postoji niz uređaja za hvatanje mikrovlakana, ali su pokazali djelomično uspješne rezultate u neovisnom testiranju. Istraživanje sa Sveučilišta Plymouth u Velikoj Britaniji ispitalo je nekoliko različitih proizvoda.

Najbolja se pokazala sustav Xfiltra, koja je spriječila da 78% mikrovlakana ode u kanalizaciju.Riječ je o sustavu koji je namijenjen proizvođačima perilica za rublje, a koji bi trebali instalirati u proizvode.

Znanstvenici su testirali još dva uređaja koja se mogu naknadno ugraditi u strojeve – filtarski sustav Lint LUV-R i Planet Care – ali su oni zarobili samo 25% odnosno 29% vlakana. Guppyfriend vrećica za pranje rublja, u koju se stavlja odjeća, prikupila je 54% mikrovlakana, dok je prototip vrećice za pranje iz Fourth Elementa zarobio samo 21% vlakana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 19:20