Cop26

Viši promatrači dvotjednog summita Cop26, koji će se u studenom održati u Glasgowu, smatraju kako se priželjkivani ishod neće ostvariti
Prosvjed mladih u Glasgowu, 2021.
 Ewan Bootman/AFP

Krucijalni pregovori Ujedinjenih naroda o klimi u Glasgowu, ocijenjeni kao jedna od posljednjih prilika da se spriječi klimatski slom, neće donijeti napredak potreban za ispunjenje težnji Pariškog sporazuma. Tako su za Guardian izjavili neki od sudionika nadolazećih pregovora.

Viši promatrači dvotjednog summita Cop26, koji će se u studenom održati u Glasgowu, a kojem će nazočiti 30.000 posjetitelja, izjavili su kako smatraju da će dobar dio ljudi ostati razočaran nakon što shvate kako se priželjkivani ishod neće ostvariti.

Međutim, predstavnici UN-a, Ujedinjenog kraljevstva i SAD-a inzistiraju su na tome kako je širi cilj konferencije - "zadržavanje zagrijavanja ispod 1,5C" - još uvijek na vidiku, te da bi svjetski čelnici koji se sastaju u Glasgowu i dalje mogli postaviti put kojim će se izbjeći najgore posljedice klimatskog kaosa.

-Kada govorimo o smanjenju emisija, Cop26 vjerojatno neće isporučiti sve što želimo. No Velika Britanija, zadužena kao domaćin za postizanje uspješnog ishoda, nada se da će postići napredak po drugim pitanjima, uključujući postepeno ukidanje ugljena, osiguravanje financiranja klime siromašnim zemljama i poboljšanje zaštite šuma - izjavio je neimenovani visoki britanski dužnosnik.

Kina još uvijek nije potvrdila hoće li predsjednik Xi Jinping prisustvovati Cop26, što već pali crveni alarm među klimatskim diplomatima koji strahuju da Kina neće sudjelovati pri pregovorima. Odnosi između Kine, SAD-a i Velike Britanije bili su zaoštreni nakon objave AUKUS-ovog obrambenog pakta, kao i zbog trgovačkih kalkulacija.

Ne ohrabruju ni klimatske politike Australije, Brazila, Meksika, Indonezije, Rusije i Saudijske Arabije. Kao ni Indije, četvrtog najvećeg svjetskog emitera ugljika.

Novim propisom EU-a o klimi povećava se cilj smanjenja emisija EU-a do 2030. s 40 % na najmanje 55 %. Doprinosom novih ponora ugljika cilj bi se mogao povećati na 57 %. Europski parlament je podržao zakon o klimi, neslužbeno dogovoren s državama članicama u travnju. Njime se politička predanost europskog zelenog plana klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. pretvara u obvezu. Europskim građanima i poduzećima pruža se pravna sigurnost i predvidljivost koje su im potrebne za planiranje tog prijelaza. Nakon 2050. EU će nastojati prijeći na negativne emisije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:24