ZELENA TRANZICIJA

Projekt SuSTainable odabran je za sufinanciranje bespovratnim sredstvima u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora

Peristil/Ilustracija


 

 Nikola Vilic/Cropix

Projekt SuSTainable odabran je za sufinanciranje bespovratnim sredstvima u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021. Rezultat je to uspješne projektne prijave koju je Razvojna agencija Split - RaST d.o.o. u suradnji sa Službom za međunarodne i EU projekte te Službom za izgradnju izradila za Grad Split te prijavila na Poziv „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ u prosincu prošle godine, objavili su na stranicama Grada Splita.

Kroz taj projekt instalirat će se integrirane fotonaponske elektrane na 14 javnih objekata u vlasništvu Grada Splita (10 osnovnih škola, 3 dječja vrtića te košarkaškoj dvorani na Gripama) kako bi se povećala proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora, odnosno sunčeve energije. Na taj će način, kako je istaknuto, Grad Split povećati instalirane kapacitete obnovljivih izvora energije na javnim objektima u svom vlasništvu, a objekti će ostvarivati značajne uštede u potrošnji električne energije.

U Gradu Splitu informiraju i kako će projekt SuSTainable rezultirati povećanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije na području grada za 795 MWh godišnje i smanjenjem ispusta CO2 za 186 tona godišnje te na taj način doprinijeti ublažavanju klimatskih promjena.

Objekti na kojima je planirana instalacija integriranih fotonaponskih elektrana su: osnovne škole Brda, Gripe-Lokve, Kamen-Šine, Mejaši, Pujanke, Ravne njive-Neslanovac, Stobreč, Visoka, Žnjan-Pazdigrad i Žrnovnica, dječji vrtići Mala sirena, More i Ružmarin te košarkaška dvorana KK Split.

Dodajmo kako je riječ o natječaju u okviru Programa „Energija i klimatske promjene“ kojim upravlja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Cilj tog programa je pružanje podrške aktivnostima u području razvoja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u Republici Hrvatskoj, a financira se sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021. u iznosu od 17 milijuna eura, uz nacionalni doprinos Republike Hrvatske od 3 milijuna eura. Program se provodi uz stručnu podršku Energetskog instituta „Hrvoje Požar“ kao Programskog partnera te kroz suradnju s Norveškom upravom za vodne resurse i energiju u ulozi donatorskog partnera na Programu.

Nakon provedenog postupka provjere i odabira projekata u okviru Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“, ukupne vrijednosti 7.400.000 eura Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije je 6. svibnja 2022. donijelo Odluku o financiranju 15 projekata među kojima je i spomenuti splitski projekt, a potom su osigurana i dodatna sredstva od gotovo dva milijuna eura pa je drugom odlukom ministrice Nataše Tramišak povećan broj korisnika na ukupno 19, a iznos dodijeljenih sredstava na blizu 9,4 milijuna eura.

Dodajmo kako je unatoč ogromnom potencijalu Sunčeve energije, u Hrvatskoj svega 0,5 posto električne energije odnosi na solarnu energiju dok je prosjek u EU oko 5 posto. Ta slika trebala bi se promijeniti i realizacijom europskog zelenog plana čime Europa želi do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent, a novi zakonodavni alati za ostvarivanje ciljeva iz europskog propisa o klimi koji je Europski parlament potvrdio u lipnju 2021. godine, iz temelja će preobraziti EU gospodarstvo i društvo. Za ostvarenje tog cilja potrebna su znatna ulaganja, kako javnog sektora tako i privatnog sektora, radi čega je pokrenuto više projekata i planova ulaganja iz EU sredstava.

Europski zakon o klimi političku predanost o klimatskoj neutralnosti EU-a do 2050. iz europskog zelenog plana mijenja u obvezujuću zadaću za EU i države članice. U srpnju 2021. godine Komisija je predstavila paket „Fit for 55“ kako bi EU mogao postići te ambicioznije ciljeve do 2030. godine. Osim na smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030. godine, države članice se potiče i na povećanje udjela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora na 40 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:04