NEZADOVOLJSTVO

Irski poljoprivrednici prosvjedovali u Dublinu; vjeruju da su žrtveni jarci klimatskih planova

Klimatski akcijski plan objavljen je ranije ovog mjeseca i zahtijeva da poljoprivredni sektor smanji emisije stakleničkih plinova za 22 do 30 posto do 2030. godine.

Poljoprivreda u Irskoj

 David Creedon/Alamy/Alamy/Profimedia

Irska udruga poljoprivrednika (IFA) izašla je u nedjelju na ulice Dublina kako bi prosvjedovala protiv vladinog klimatskog plana.

Skoro 100 traktora provozalo se glavnim gradom, završivši paradu na trgu Merrion gdje su farmeri održali skup ispred vladinih zgrada.

Klimatski akcijski plan objavljen je ranije ovog mjeseca i zahtijeva da poljoprivredni sektor smanji emisije stakleničkih plinova za 22 do 30 posto do 2030. godine.

Irska trenutno ima najveću emisiju metana po stanovniku od svih zemalja članica EU, a najvećim dijelom je uzrok tome proizvodnja goveđeg mesa.

Prosvjednici su također su zabrinuti zbog nedavnih promjena Zajedničke poljoprivredne politike EU-a. U lipnju ove godine postignut je privremeni dogovor o reformi ZPP-a prema kojem će Irska dobiti 10,7 milijardi eura subvencija do 2027. Prema novom sporazumu, 25 posto plaćanja farmama morat će se usmjeriti na eko-programe. EU se također zalaže za unutarnju konvergenciju unutar zemalja članica kao što je Irska.

Prema novom sporazumu, 25 posto plaćanja farmama morat će se usmjeriti na eko-programe. U praksi, to znači da će 10 posto CAP plaćanja u Irskoj biti preraspodijeljeno na manje farme, što znači da će veća gospodarstva primati manje.

Ove promjene, u kombinaciji s Irskim klimatskim akcijskim planom, zabrinjavaju IFA-u, koja vjeruje da su poljoprivrednici žrtveni jarac.

Dva dana nakon prosvjeda donesen je novi poljoprivredni zakon EU.

Pregovarači Europskog parlamenta su predstavili tri uredbe unutar reforme. Uredba o potporama za strateške planove predviđa da države članice osiguraju da najmanje 35 posto proračuna za ruralni razvoj i najmanje 25 posto izravnih plaćanja bude namijenjeno ekološkim i klimatskim mjerama.

Zastupnici su još osigurali da se minimalno 10 posto izravnih plaćanja koristi za potporu malim i srednjim poljoprivrednim gospodarstvima, a najmanje tri posto proračuna ZPP-a ići će mladim poljoprivrednicima. Također su tražili da krizna pričuva s godišnjim proračunom od 450 milijuna eura bude spremna pomoći poljoprivrednicima kada im to zatreba zbog poremećaja cijenama na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2021 22:48