DOBRA ENERGIJA

Građanima pomažemo donijeti odluku o ulaganju koje će im biti i isplativo unutar trenutnog zakonodavnog okvira, kažu u ZEZ-u

Turneja Dobra energija

 Kristina Lauš/ZEZ

Isplativost ulaganja u malu sunčanu elektranu glavna je tema diskusija s građanima na turneji Dobra energija, kažu nam u Zelenoj energetskoj zadruzi (ZEZ) koja upravo provodi besplatne edukacije za građane o koristima solarne energije, približavajući im zakonodavni okvir i administrativni proces, kao i sve pojedinosti o ugradnji i funkcioniranju elekrana.

Turneja se ove godine provodi drugi put, u listopadu su obuhvaćena četiri od ukupno jedanaest gradova na ovogodišnjem rasporedu: Čakovec, Prelog, Cres i Mali Lošinj. Do 30. studenoga predavanja u sklopu turneje, koja su otvorena za sve zainteresirane građane, nastavljaju se u Slatini, Slavonskom Brodu, Pleternici, Hvaru, Zadru, Zaprešiću i Ivanić-Gradu.

Da su kućne sunčane elektrane snage do 10 kW, razdoblje povrata ulaganja - bez subvencija - od 8 do 10 godina, a vijek trajanja sunčane elektrane minimalno 25 godina, osnovne su informacije o malim sunčanim elektranama do kojih se, kako navode, lako dolazi pretraživanjem interneta. No, edukacijama koje provode otišli su korak dalje. U Zelenoj energetskoj zadruzi kažu kako im je cilj da građani naprave ulaganje koje će im se u konačnici doista isplatiti.

-U svakom gradu do sada dočekala nas je puna prostorija građana spremnih na diskusiju. Interes je velik, posebno zato što je trenutno aktualan poziv za energetsku obnovu kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ipak, podrška građanima u snalaženju u novim tehnologijama vezanim uz obnovljive izvore energije trebala bi biti dostupna tijekom cijele godine - objasnila je Maja Katić, voditeljica edukacije o solarnoj energiji za kućanstva iz ZEZ-a.

image

Maja Katić, Zelena energetska zadruga

Kristina Lauš/ZEZ

Doznajemo kako je Maja i sama korisnica male sunčane elektrane u svom domu pa, uz stručno znanje koje građanima prenosi na edukaciji, govori i o svojim iskustvima. To je, kažu u Zelenoj energetskoj zadruzi, ponekad i glavni okidač za donošenje odluke o izgradnji vlastite elektrane.

-To je sasvim prirodno - svatko od nas raspitat će se za tuđa iskustva. Iz dugogodišnjeg rada s građanima, uvjerili smo se da iskustvo “susjeda sa solarom” može imati presudnu ulogu u donošenju odluke o ulaganju, ali i povećanju informiranosti te javne podrške korištenju solarne energije- istaknula je.

Zanimalo nas je i što sve građane zanima. U zadruzi odgovaraju kako se diskusija na edukaciji obično pokrene kada na red dođe tema obračuna električne energije koja je predana u elektroenergetsku mrežu i zadržavanja statusa kupca korisnika postrojenja za samoopskrbu.

Prema ovom modelu, kako pojašnjavaju, građani trebaju dimenzionirati svoju elektranu prema stvarnim trenutnim (ili planiranim) potrebama za elelektričnom energijom, na način da se energija koju elektrana proizvodi maksimalno troši u samom kućanstvu te da unutar jedne godine proizvedena energija iz elektrane ne prelazi ukupnu potrošnju kućanstva.

Dodaju kako problem često nastaje već u prvom koraku kod projektiranja, kada se procjenjuje potrebna snaga elektrane, gdje građani ne mogu dovoljno precizno procijeniti ili ne mogu uopće procijeniti svoje buduće potrebe za električnom energijom. Tada se može dogoditi da elektrana bude predimenzionirana, to jest da proizvodi preveliku količinu energije, pa se ne može ispuniti zadani uvjet da se u mrežu isporuči manja ili jednaka količina električne energije preuzete iz mreže na godišnjoj razini. U tom slučaju gubi se status kupca korisnika postrojenja za samoopskrbu u sljedećoj godini i prelazi u kategoriju kupca s vlastitom proizvodnjom, čime se model obračuna mijenja te postaje nepovoljniji po pitanju povrata ulaganja.

-U svakodnevnoj komunikaciji s članovima naše Facebook grupe Solarni klub, gdje okupljamo građane iz cijele Hrvatske koji su zainteresirani za izgradnju, ali i koji već imaju sunčanu elektranu, redovito nailazimo na primjere predimenzioniranih elektrana - pojašnjava Katić.

U ZEZ-u nadalje navode kako u slučaju našeg zakonodavnog okvira, najbolja opcija je dimenzionirati elektranu na način da ona zadovoljava do 80 posto prosječne potrebe jednog kućanstva za električnom energijom. Na taj način ostvaruje se najveća učinkovitost u balansiranju između količine električne energije predane i preuzete iz mreže, a kasnije, ako se potrebe za električnom energijom povećaju, elektrana se možete nadograditi.

-Prilikama za informiranje, poput besplatnih predavanja u sklopu turneje Dobra energija, građanima pomažemo donijeti odluku o ulaganju koje će im biti i isplativo unutar trenutnog zakonodavnog okvira. Isplativost ulaganja trenutno je jedan od temelja dobrog iskustva građana sa solarnom energijom, a time i temelj za popularizacije njenog korištenja, što zemlji sa solarnim potencijalom poput Hrvatske treba biti imperativ - istaknula je Maja Katić.

Podsjetimo kako je u Hrvatskom saboru 1.listopada izglasan o Zakon o tržištu električne energije, važni zakon u zelenoj tranziciji koji prenosi sve odrednice Direktive (EU) 2019/944 Europskog parlamenta i Vijeća od 5. lipnja 2019. o zajedničkim pravilima za unutarnje tržište električne energije i izmjeni Direktive 2012/27/EU (SL L 158, 14.6.2019.).

Očekuje se i donošenje Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, u skladu s Direktivom (EU) 2018/2001 Europskog parlamenta i Vijeća od 11 prosinca 2018. o primicanju uporabe energije iz obnovljivih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:14