ZAHOD EUROPE

Više od pet tona trulih leševa riba preplavilo je ovoga ljeta španjolsku jugoistočnu regiju Murciju
Ribe nasukane na plaži/Ilustracija
 Thomas Cytrynowicz/hans Lucas/hans Lucas Via Afp

Stanovnici španjolske jugoistočne regije Murcia oglasili su uzbunu u kolovozu nakon što se mnoštvo uginule ribe počelo ispirati na obali lagune Mar Menor, o čemu smo u to vrijeme i pisali. U roku od samo nekoliko dana, više od pet tona trulih leševa riba preplavilo je tamošnje plaže.`

Četveromjesečna istraga Lighthouse Reporta i novinara portala elDiario.es i La Marea dokazala je kako su stotine svinjogojskih farmi vjerojatno odigrale veću ulogu nego što se javno priznaje u urušavanju jedne od najvećih europskih laguna s morskom vodom.

Ovog ljeta, dok su se tijela beživotnih riba nastavila ispirati na obalama Mar Menor, regionalna vlada zabranila je upotrebu gnojiva u krugu od 1,5 kilometara od lagune, nagovještavajući da je za katastrofu kriva uporaba gnojiva i pesticida isključivo na poljoprivrednom zemljištu koje graniči s lagunom. Središnja vlada bila je nešto oštrija, optuživši lokalne dužnosnike za slab nadzor kad je u pitanju navodnjavanje polja.

No nigdje se nisu spominjale farme svinja koje posljednjih godina u toj regiji rapidno rastu.

U 2019. izvješće španjolskog ministarstva okoliša procjenjuje da bi farme svinja u regiji - koje su u to vrijeme brojile gotovo 800.000 životinja - mogle biti odgovorne za 17% dušika u vodonosniku Mar Menor.

Snimke dronova i satelitski snimci tog područja, koje su u rujnu prikupili novinari dok su radili na istrazi, pokazali su da se svinjske fekalije i otpad izlijevaju iz jezerca za gnojnicu, bacaju na obližnje zemljište ili skladište u velikim rupama u zemlji.

Valja znati kako gotovo polovica potražnje za španjolskom svinjetinom i svinjskom masti dolazi iz Kine, koja je izgubila oko 40 posto svojih svinja nakon izbijanja smrtonosne afričke svinjske kuge.

-Gnojevo ispunjeno dušikom i amonijakom i goleme emisije metana nisu dovoljne da bi se regulira industrija čiji prihodi premašuju 15 milijardi eura. Mar Menor je poziv za buđenje. Ako želite isporučiti Kini šunku to činite uništavanjem teritorija i postankom odlagališta otpada s međunarodnog tržišta svinjskog mesa. To je trošak koji se rijetko pojavljuje kod rasprava o izvozu. Moramo se odlučiti: do koje granice možemo nastaviti koristiti prirodne resurse i utjecati na okoliš kako bismo zadovoljili međunarodna tržišta? Regija Murcia ne može postati zahod Europe- rekla je María Giménez Casalduero, bivša profesorica na Sveučilištu Murcia i regionalna koordinatorica političke stranke Más País.

Dotok mrtve ribe na obale Mar Menor ovog ljeta bilo je posljednje poglavlje u knjizi ekološkog kolapsa regije. Cvjetanje algi 2016. godine pretvorilo je vode Mar Menor u gustu, zelenu juhu, dok su 2019. tisuće mrtvih riba i rakova zatrpali obalu.

Europski parlament ima važnu ulogu u oblikovanju prava EU-a u području okoliša. Tijekom osmog saziva bavio se zakonodavstvom proizašlim iz akcijskog plana za kružno gospodarstvo (o otpadu, baterijama, otpadnim vozilima, odlaganje otpada na odlagališta itd.), problemima vezanima uz klimatske promjene (ratifikacija Pariškog sporazuma, raspodjela napora, namjena i prenamjena zemljišta i šumarstva u pogledu klimatskih promjena koje je Unija preuzela, reforma sustava trgovanja emisijskim jedinicama itd.) te drugim pitanjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:53