PLASTIČNI OTISAK

Plastična folija koju Amazon koristi u svojoj ambalaži ima malu ili nikakvu mogućnost recikliranja i nije prihvaćena u shemama recikliranja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kanadi

Ilustracija

 Richard Levine/Alamy/Alamy/Profimedia

Amazonov plastični otpad, porastao je tijekom pandemije za gotovo trećinu, i sada iznosi 270.000 tona, pokazuje izvješće grupe za očuvanje mora Oceana.

Oceana procjenjuje da će do 10.700 tona ove plastike vjerojatno završiti u svjetskim morima i oceanima.

Amazon, najveći trgovac na malo na zapadnom svijetu, odbacio je podatke Oceane i poručili da su precijenili količinu plastičnog otpada za 300%. Amazon je također doveo u pitanje model koji se koristi za procjenu postotka vjerojatnog ulaska u more. No Amazon nije dao svoju računicu o količini otpada.

Amazon je doživio rast prodaje od 38%, čime je dosegnuta brojka od 386 milijardi dolara u 2020.

Izvješće Oceane osporava obećanja tvrtke o recikliranju, koristeći se intervjuima s lokalnim službenicima za komunalni otpad, podacima trgovinama povezane s Amazonovom službom za recikliranje Second chance i anketama kupaca Amazon Primea. Zaključeno je da ovako definirani napori tvrtke na recikliranju "neće značajno smanjiti njezin ogroman (i rastući) plastični otisak".

-Koristimo najbolje dostupne podatke. Da je Amazon transparentan, rado bismo koristili njihove podatke. Da,istina je da koriste više neplastične ambalaže, ali također prodaju i tonu više proizvoda.Razumijemo da je ljudima potreban Amazon. Stoga se nadamo da će Amazon moći riješiti ovaj problem i postati lider u smanjenju plastike, što je stvarno važno za oceane- kazao je Matt Littlejohn, potpredsjednik Oceane.

Plastična folija koju Amazon koristi u svojoj ambalaži ima malu ili nikakvu mogućnost recikliranja i nije prihvaćena u shemama recikliranja u SAD-u, Velikoj Britaniji i Kanadi, navodi se u izvješću.

Oceana je otkrila da je gotovo 75% kupaca Amazon Primea, anketiranih u 25 gradova u Velikoj Britaniji i SAD-,u poslalo plastiku, svjesno ili ne, na odlagalište otpada, odakle plastika završava u morima i oceanima. Nešto manje od 20% od 1.400 kupaca reklo je da je ponovno upotrijebilo plastiku, dok je 5% njih izjavilo da su pakiranje smjestili u kante za recikliranje koje su postavljene u trgovinama u sklopu Amazonovog programa recikliranja.

Rachel Johnson Greer, bivša voditeljica programa u Amazonu, koja je radila za tvrtku osam godina, smatra da će Amazon poduzeti odgovarajuće mjere u vezi s plastikom samo ako vlade ili većina kupaca to budu izričito zahtijevali.

Što se tiče pozitivnih primjera recikliranja, valjda izdvojiti neke iz Hrvatske, na koje je ukazala zastupnica u Europskom parlamentu, Sunčana Glavak.

- U Hrvatskoj već imamo izuzetne primjere lokalnih sredina koje su šampioni u odvajanju otpada, kao što je Međimurje, u kojem se odvojeno prikuplja preko 60 posto otpada. Trebam pohvaliti posebno otoke Krk i Zlarin, koji imaju odlične rezultate u odgovornom ponašanju prema okolišu. Inicijativa „Za Zlarin bez plastike“ pokrenuta je 2018. godine s ciljem da Zlarin postane prvi hrvatski otok bez jednokratne plastike i njihovi uspjesi mogu biti motivacija svim jedinicama lokalne samouprave te primjer kako djelovati u zajednici – kazala je Glavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 21:08