NOVO ISTRAŽIVANJE

Izvješće je pokazalo kako se izgaranjem biomase u Europskoj uniji godišnje emitira više od 350 milijuna tona ugljičnog dioksida
Šumski požar, ilustracija
 Will Lester/Zuma Press/Profimedia

Izgaranjem šumske biomase (ogrjevno drvo, grane i drvni otpad, piljevina, kora i drvni ostaci) proizvodi se veća količina emisije stakleničkih plinova nego u slučaju ugljena, nafte i plina, pokazalo je novo izvješće Europske komisije, odnosno njezine interne znanstvene službe koja se zove Zajednički istraživački centar (Joint Research Centre - JRC).

Izvješće je pokazalo kako se izgaranjem biomase u Europskoj uniji godišnje emitira više od 350 milijuna tona ugljičnog dioksida i kako bi ta činjenica, ako ne dođe do promjene politike, mogla ugroziti cilj Europske unije o klimatskoj neutralnosti do 2050. godine.

Jedan od uzroka je taj što nacionalni energetski i klimatski planovi država ne uključuju potencijalne učinke iskorištavanja tog vida resursa na emisiju stakleničkih plinova, biodiverzitet te zagađenje zraka i vode. To posebice vrijedi za države središnje i istočne Europe u kojima drvo i šumska biomasa i dalje predstavljaju jedini izvor energije za grijanje u velikom broju ruralnih domaćinstava.

Dapače, energetski i klimatski planovi pojedini država, kao što su recimo Bugarska i Mađarska, predviđaju davanje još veće važnosti sagorijevanju šumske biomase u budućnosti u svrhe grijanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 11:38