NEODRŽIVI TURIZAM

Kada bi nestale visoke alpske zone, nestao bi i vrlo velik broj vrsta. Pričamo o pravom horor scenariju, kaže doktorica Brigit Sattler

Skijalište Pitztal Glacier, Austrija

 Schuller Sorin/Panthermedia/Profimedia

Projekt poznat kao "najveće europsko skijaško odmaralište na ledenjaku" mogao bi značiti kraj za ugrožene europske ledenjake.

Megaprojekt povezivanja dvaju skijališta(Pitztal Glacier i Ötztal Glacier/Sölden) u Tirolu u Austriji dovodi ugrožene alpske ledenjake u opasnost od nestanka. Klimatske promjene već su ubrzale otapanje glečera u Alpama, ugrožavajući biološku raznolikost koja se na njih oslanja, a ovaj projekt vjerojatno bi značio njihov konačan kraj, upozoravaju ekolozi.

Šestogodišnja gradnja dramatično bi promijenila prirodni krajolik. WWF Austria u izvješću navodi da je cilj projekta između ostalog izgradnja tri nove žičare, restorana i barova ( za 1600 gostiju), tunela (dužine 600 m, promjera 7 m) i dodatnih sustava za stvaranje umjetnog snijega. To bi zahtijevalo korištenje 35.000 m³ betona i miniranje 750.000 m³ kamenja, tla i leda. Ogroman građevinski projekt protezao bi se sve do Linker Fernerkogela, netaknute planine s tri ledenjaka.

-Ako tamo gore izvodite građevinske projekte ove veličine, zapravo transformirate divlji, netaknuti krajolik visokih planina u industrijski krajolik- kaže zaposlenik austrijske alpinističke udruge Benjamin Stern i član rastuće zajednice koja pruža građanski otpor projektu. Utjecajan proizvođač odjeće Patagonia također se pridružila akciji, te sprema dokumentaran film o ovoj temi.

-Ako se devastacija dogodi, ovo alpsko područje bit će izgubljeno zauvijek; izgubljeno za prirodu, za nas i za sljedeće generacije- kaže ambasador marke Patagonia i snowboarder Mitch Tölderer.

U opasnosti od nestajanje bit će tamošnji izvori, potoci i rijeke, životinje poput kozoroga, tetrijeba, strvinara kostoberine i orla. Kao i alpski travnjaci i šume koji su ugrožena staništa, zaštićena propisima EU.

-Kada bi nestale visoke alpske zone, nestao bi i vrlo velik broj vrsta. Pričamo o pravom horor scenariju- kaže doktorica Brigit Sattler iz istraživačkog odjela za limnologiju Sveučilišta u Innsbrucku.

Europski parlament predložio je osnivanje nove agencije EU za turizam. Njena zadaća bi svakako trebala biti i regulacija ugroženih prirodnih područja na Starom kontinentu, kao što je gore opisani slučaj. Toj tezi ide u prilog i što je Parlament pozvao na izradu plana za razvoj održivijih oblika turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:31