UDRUGA SUNCE

Postavljanje dvojezične izložbe koja se sastoji od panoa koji prikazuju kako naša mora izgledaju ispod površine
Izložba u Jelsi
 For Plastic Free Croatian Islands

Postavljanjem izložbe “Plastična (noćna mora)” uz šetnicu Hotela Jadran u Jelsi na otoku Hvaru, u sklopu Jelsa Art Biennala, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i službeno je počela nacionalnu kampanju za smanjenje onečišćenja jednokratnom plastikom pod nazivom „Zajedno bez plastike“, koja se provodi kao jedna od aktivnosti projekta For Plastic Free Croatian Islands.

Kako su izvijestili, postavljanje dvojezične izložbe koja se sastoji od panoa koji prikazuju kako naša mora izgledaju ispod površine, što se sve u njima krije i kakav utjecaj na morski ekosustav ostavlja čovjek, samo je jedna u nizu aktivnosti predviđenih u kampanji „Zajedno bez plastike“, čiji je cilj podizanje svijesti o utjecaju plastičnog onečišćenja na morski okoliš i dostupna održiva rješenja.

U sklopu iste kampanje, povjerenstvo Udruge Sunce Split, Grada Dubrovnika i jednog vanjskog suradnika izabralo je pobjednika natječaja za najbolje idejno rješenje za Plastic Smart Gadget u sklopu projekta Plastic Smart Cities Croatia za grad Dubrovnik.

image
Izložba u Jelsi
For Plastic Free Croatian Islands

Riječ je o proizvodu hrvatske tvrtke Hortiriviera d.o.o. pero® zero refill starter set „Slobodo“ koji se sastoji od 100 posto prirodnog vodotopivog praškastog refill gela za pranje ruku, kose i tijela s autohtonim mirisnim blendom dubrovačkog bilja te višekratne staklene boce s dozatorom, koji se može puniti.

Refill set nazvan je Slobodo, čime naziv aludira na prepoznatljiv slogan Grada “Libertas” i stihove Gundulićeve Ode slobodi. Motiv se, pojašnjeno je, preslikava na osnovnu svrhu i funkciju idejnog rješenja – oslobađanje od plastike, od mentaliteta masovne potrošnje i jednostavnog odbacivanja stvari.

Kako su prijavitelji naveli, industrija osobne higijene jedan je od najvećih proizvođača i zagađivača okoliša jednokratnom plastičnom ambalažom. Procjene su da se na godišnjoj razini proizvede gotovo 120 milijardi tona jednokratnih plastičnih spremnika za gelove za tuširanje, sapune, šampone, deterdžente.

image
Izložba u Jelsi
For Plastic Free Croatian Islands

Ideja natječaja koji je provela Udruga Sunce bila je, kako je obrazloženo, izrada predmeta za višekratnu upotrebu koji snažno doprinosi smanjenju nastanka otpada, a neki od kriterija bili su doprinos smanjenju nastajanja plastičnog otpada, višekratna upotreba te poticanje pojedinca na usvajanje principa „ponovno koristi“.

Nacionalna kampanja „Zajedno bez plastike“ podržana je sredstvima Beyond Plastic Med.

Inače, u EU više od 80 posto morskog otpada, izmjerenog kao broj komada otpada pronađenog na plažama, čini plastika, pri čemu plastični predmeti za jednokratnu uporabu čine 50 posto, a predmeti povezani s ribolovom 27 posto ukupne količine.

Ostaci plastike pronađeni su u mnogim vrstama poput morskih kornjača, tuljana, kitova i ptica, ali i u ribama i školjkama te na kraju u ljudskom prehrambenom lancu.

Kako je navedeno na portalu Europskog parlamenta, otpad u morima uzrokuje i ekonomske gubitke za sektore i zajednice koje ovise o morima, ali i za proizvođače: samo 5 posto vrijednosti plastičnih pakiranja ostaje u ekonomiji, dok je ostatak bačen. Ovaj podatak, naglašeno je, ukazuje na potrebu za cirkularnim pristupom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:32