KRAVLJE MLIJEKO BEZ KRAVA

Proces proizvodnje ovakvog mlijeka uključuje umetanje DNK instrukcija za proizvodnju sirutke i kazeina, glavnih mliječnih proteina, u mikroorganizme.

Ilustracija

 /Wavebreak/Profimedia

Start up Imagindairy sa sjedištem u Tel Avivu, u srijedu je poručio javnosti kako će njihovo mlijeko biti identično kravljem mlijeku, ali će umjesto krave, i s njom povezanog metana, ono biti stvoreno zahvaljući gljivama i drugim biljnim mikroorganizmima programiranima za proizvodnju mliječnih proteina. Start-up je prikupio za ovaj projekt 13 milijuna dolara.

”Kravlje mlijeko bez krava” bit će u izraelskim trgovinama do 2023.

Proces proizvodnje ovakvog mlijeka uključuje umetanje DNK instrukcija za proizvodnju sirutke i kazeina, glavnih mliječnih proteina, u mikroorganizme. Kako bi proteine ​​sirutke i kazeina koje proizvode mikroorganizmi pretvorili u kravlje mlijeko i mliječne proizvode, dodat će se i biljna mast, šećer i voda.

Kravlje mlijeko bez metana moglo bi značajno smanjiti utjecaj klimatskih promjena i krčenja šuma, smatraju nevladine organizacije. Smatra se da je smanjenje emisije metana najbolji dostupni alat za usporavanje zagrijavanja klime u sljedećih 25 godina.

Već postoji ogroman broj alternativnih mlijeka na tržištu, a posljednjih godina došlo je do velikog povećanja potražnje za zobenim mlijekom, sojinim mlijekom, bademovim mlijekom i drugim varijantama koje proizvode “mlijeko” od drugih nadomjestaka.

No poljoprivredne tvrtke koje rade na proizvodnji mesa i drugih mliječnih proizvoda (osim samoga miljeka) nisu uspjele proizvesti hranu za komercijalnu upotrebu Do danas jedina tvrtka koja proizvodi i prodaje mliječne proizvode, a koji nisu kravljeg podrijetla, jest tvrtka Perfect Day sa sjedištem u SAD-u. No i ona to čini to u malim količinama.

Osnivač i izvršni direktor Imagindairyja, Eyal Afergan, rekao je da će njegov proces biti sličan onom u Perfect Dayu, ali budući da je njegov tim razvio jednostavniji način izolacije mliječnih proteina od mikroorganizama, bit će lakše povećati obujam proizvodnje. Afergan je dodao da je za proizvodnju njihova mlijeko potrebno samo 10% vode i jedan posto zemljišta koliko se koristi za proizvodnju tradicionalnog kravljeg mlijeka.

Predstavnici EU tvrde kako je jedan od glavnih ciljeva njihove zelene strategije jest poboljšati mjerenje emisija metana i izvješćivanje o njima. Razina praćenja trenutačno se razlikuje među sektorima, državama članicama i ostalim zemljama. Uz mjere na razini EU-a za podizanje standarda mjerenja, verifikacije i izvješćivanja, Europska komisija će podupirati uspostavu međunarodnog opservatorija za emisije metana partnerstvom u Programu Ujedinjenih naroda za zaštitu okoliša, Koaliciji za klimu i čisti zrak i u suradnji s Međunarodnom agencijom za energiju. Nadzor nad emisijama metana poboljšat će se primjenom programa Copernicus, koji će olakšati otkrivanje superonečišćivača i većih curenja metana.

Europski parlament pozdravlja strategiju EU-a za metan, te podsjeća da je ključno brzo uvesti sustave za praćenje emisija metana koji se oslanjaju na tehnologije satelitskog promatranja poput onih razvijenih u okviru programa Copernicus. Parlament poziva Komisiju da predloži mjere za daljnje smanjenje emisija metana u energetskom sektoru, te jednako tako pozdravlja prijedlog Komisije da se mjerenje, izvješćivanje i provjera te otkrivanje i saniranje istjecanja učine obveznima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 12:02