ZELENI TURIZAM

Projekt European Tourism Going Green (ETGG) 2030 vrijedan je 1,3 milijuna eura i sufinanciran iz europskog COSME programa

Zajednička fotografija nakon potpisivanja ugovora odabranih tvrtki iz Hrvatske u projektu European Tourism Going Green 2030.
 

 Sasa Buric/Cropix

U četvrtak je u HGK – Županijskoj komori Split upriličeno potpisivanje ugovora s 11 malih i srednjih turističkih tvrtki odabranih za sudjelovanje u projektu European Tourism Going Green (ETGG) 2030. Riječ je o međunarodnom projektu čiji je cilj promicanje i poticanje održivosti u turizmu, a uključeno je šest europskih država - Njemačka, Austrija, Italija, Hrvatska, Rumunjska i Bugarska.

HGK – Županijska komora Split jedan je od ukupno osam projektnih partnera, a projekt je podržala i Splitsko-dalmatinska županija.

image

U projektu European Tourism Going Green 2030. sudjeluje 11 tvrtki iz Hrvatske

Sasa Buric/Cropix

Na razini Europske unije prijavilo se 167 tvrtki iz šest zemalja, od toga njih 19 iz Hrvatske. Povjerenstvo za evaluaciju prijava, s iskustvom u održivom turizmu i razvoju poslovanja, ocijenilo je podnesene prijave prema unaprijed određenim kriterijima ocjenjivanja, a međunarodno povjerenstvo za odabir donijelo je konačnu odluku o odabranim tvrtkama. U projektu te procesu certificiranja i dobivanju certifikata može sudjelovati 11 tvrtki iz Hrvatske.

image

Joze Tomaš, predsjednik HGK- Županijske komore Split

Sasa Buric/Cropix

- Projekt European Tourism Going Green 2030 je u ovom trenutko ono što je apsolutno zanimljivo i zbog čega se Splitsko-dalmatinska županija nameće kao lider u turizmu jer osvještavamo naše male poduzetnike, njih 11, kako bi svoje poslovanje napravili još zelenijim i održivijim – izjavio je Joze Tomaš, predsjednik Županijske komore Split ističući koliko je u Europskoj uniji naglasak na održivom turizmu.

- Ovih 11 tvrtki dobit će certifikat u vrijednosti od gotovo 50.000 kuna koji je za njih besplatan i to će ih staviti na novu razinu i bit će prepoznatljivi kao oni koji razvijaju održivi turizam. Ako ciljamo na turiste iz Europske unije i Amerike, oni su itekako svjesni važnosti održivosti i samim tim prije će odabrati smještajni objekt koji poslovanje bazira na održivosti. Certifikat ETGG će im pridonijeti većoj vidljivosti, a i time boljoj poziciji u vidu cijena i većeg broja gostiju - kaže Joze Tomaš.

image

U HGK - Županijskoj komori Split potpisani su ugovori s 11 malih i srednjih turističkih tvrtki

Sasa Buric/Cropix

Odabrane male i srednje tvrtke u Hrvatskoj su: Bibendum in actione d.o.o., Vis, Hotel San Giorgio; Excelsus d.o.o., Stobreč, Kamp Stobreč Split; Hotel Villa Dvor, Omiš; Manas d.o.o., Split Cornaro Hotel; Mep Ing d.o.o., Stari Grad na Hvaru, Hotel Antica; Shuttle d.o.o., Split, putnička agencija; Sunčani život d.o.o., Split, putnička agencija; Tip-extreme, Makarska, putnička agencija; Tour travel d.o.o., Kaštel Stari, putnička agencija; Tournesol j.d.o.o., Split, putnička agencija i Zagora promet – Rotondo d.o.o., Trogir, Hotel Rotondo.

image

Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Splitsko-dalmatinske županije

Sasa Buric/Cropix

Kako je pojašnjeno aktivnosti u sklopu projekta su stvaranje online zajednice (podnositelji zahtjeva i korisnici imat će pristup platformi Tourism2030.eu koja pruža uslugu edukacije i online alate za održivost za cijelu EU), savjetodavne usluge po mjeri (vođenje i individualne sesije s dodijeljenim mentorom projekta), održavanje tri nacionalne radionice za poboljšanje održivosti poduzeća, certifikacija i dr.

Budući da je ETGG 2030 program posebno usmjeren na promicanje certifikata održivosti, odabrani korisnici će proći proces certifikacije s ciljem dobivanja certifikata o održivosti.

image

Potpisani su ugovori s 11 malih i srednjih turističkih tvrtki iz Hrvatske koje su odabrane za sudjelovanje u projektu ETGG 2030.

Sasa Buric/Cropix

- Trendovi koji se događaju u Europi i svijetu, postpandemijski, su da se ide u održivi turizam, izbjegava se masovni turizam i ovi ekološki certifikati će biti prednost svim agencijama koji ih dobiju u suradnji sa stranim partnerima – kazao nam je Nenad Bašić Kostadinović iz agencije Shuttle (Taste Dalmatia) iz Splita.

Projekt European Tourism Going Green (ETGG) 2030 vrijedan je 1,3 milijuna eura i sufinanciran iz europskog COSME programa. Uz HGK – Županijsku komoru Split partneri na projektu su: Sveučilište za održivi razvoj Eberswalde – ZENAT (Njemačka), ECOTRANS (Njemačka), ÖHV Turistički servis (Austrija), Gospodarska, industrijska, obrtnička i poljoprivredna komora Pordenona - Udine (Italija), Posebna agencija Gospodarske komore Basilicata ASSET (Italija), Turističko udruženje okruga Sibiu (Rumunjska) i DMD NT (Bugarska). Projekt je započeo 1. siječnja 2021. godine i trajat će 30 mjeseci, do 30. lipnja 2023. godine.

Mikropoduzeća te mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) predstavljaju 99 % svih poduzeća u EU-u. Ona osiguravaju dvije trećine radnih mjesta u privatnom sektoru i zaslužna su za više od polovice cjelokupne dodane vrijednosti koju ostvaruju poduzeća u EU-u.

Program COSME namijenjen je isključivo malim i srednjim poduzećima, olakšava pristup financiranju i potiče poduzetništvo. Uspostavljen je Uredbom (EU) br. 1287/2013 Europskog parlamenta i Vijeća od 11. prosinca 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:24