KLJUČNA ZEMLJA

Klimatska pitanja jedna su od rijetkih područja u kojem se politike SAD-a i Kine poklapaju. Zato istup Kerrya iznenađuje
John Kerry
 Tolga Akmen/AFP

"Kina mora što prije smanjiti emisije stakleničkih plinova ako želi da naš planet izbjegne klimatski kaos", upozorio je posebni američki izaslanik za klimatska pitanja, John Kerry. Za Financial Times izjavio je i kako, pod svaku cijenu, želi razgovarati s Pekingom o mogućem porezu na proizvodnju ugljika.

"Ograničavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 ° C ostat će samo san, ako Kina ne smanji proizvodnju stakleničkih plinova prije, a ne nakon 2030., kako su prvotno najavili", rekao je u intervjuu za Financial Times nakon velikog političkog govora koji je održao u utorak u Londonu.

Premda su odnosi između SAD-a i Kine rijetko kada u povijesti bili gori, suradnja na klimatskim pitanjima jedno je od rijetkih područja u kojem se njihove politike uglavnom poklapaju, što Kerryjeve primjedbe čini posebno zanimljivim. Ono što bi moglo biti kamen spoticaja odnosa između Kine i SAD-a moguće je nametanje Kini poreza na ugljik. Nakon što je EU prošlog tjedna objavila svoj prijedlog zakona, kojim bi nametnuo namet na uvoz čelika, cementa i gnojiva iz zemalja koje nemaju poreza na ugljik - sada i u SAD-u razmišljaju da slijede primjer EU.

Ideja je to koja ima sve više pristaša među demokratima u Washingtonu, te bi njena implementacija mogla dodatno narušiti odnose SAD-a i Kine.

'Rezolucija o Mehanizmu EU-a za graničnu prilagodbu emisija ugljika (CBAM) može biti dragocjen dodatak naporima za smanjenje emisija i istodobno osigurati da odgovornost za zaustavljanje klimatskih promjena dijele svi akteri. Ovdje se radi o Europi koja pokazuje vodstvo i čini ono što je ispravno, kako za klimu, tako i za prijelaz u klimatski neutralnu i održiviju budućnost', rekla je švedska zastupnica u Europskom parlamentu Jytte Guteland (S&D).

Kina, koja proizvodi 28 posto godišnjih globalnih emisija stakleničkih plinova, obvezala se da će doseći maksimum emisija 2030. godine, ne navodeći kada bi mogli početi smanjivati emisije ​​ili za koliko.

"Bit će nemoguće ograničiti globalno zagrijavanje na samo 1,5 ° C, ako Kina, najveći zagađivač planeta ne ubrza plan smanjenja emisije štetnih plinova. Cilj od 1,5 C ugrađen je u pariški klimatski sporazum iz 2015. godine, a suradnja između SAD-a i Kine jedini način da prekinemo svjetski samoubilački pakt", rekao je Kerry okupljenima u londonskom gradskom vrtu Kew Gardens. Američki izaslanik za klimatska pitanja pozvati će večeras u Napulju ministre zaštite okoliša G20, na dodatno smanjenje emisija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:28