VISOKI STANDARDI

Divlje ptice - 500 vrsta - koje prirodno obitavaju u EU-u štiti Direktiva o pticama
Prizor iz Kopačkog rita
 Goran Afarek/Alamy/Profimedia

Europska unija postavila je neke od najviših svjetskih standarda po pitanju dobrobiti životinja, navedeno je na stranicama Europskog parlamenta. U tom je području prepoznata, nastavlja se, i kao globalni predvodnik. Dobrobit životinja zagovara već više od 40 godina, a njezini se propisi uglavnom odnose na domaće životinje, ali i na divlje životinje te životinje u laboratorijima. U nastavku teksta prenosimo kratki pregled napora EU.

Kako se EU zalaže za dobrobit domaćih životinja?

Prva pravila o zaštiti domaćih životinja donesena su 1970-ih godina, a Direktivom o zaštiti životinja koje se drže u svrhu proizvodnje iz 1998. godine utvrđeni su i opći standardi za zaštitu svih životinja koje se drže u svrhu proizvodnje (hrane, vune, kože, krzna...). Direktiva se temelji na Europskoj konvenciji za zaštitu životinja koje se drže u svrhu proizvodnje iz 1978. godine.

Što je s prijevozom životinja i pojedinostima uzgoja?

Pravila o zaštiti životinja tijekom prijevoza usvojena su 2004. godine. U rezoluciji od 14. veljače 2019. godine Europski parlament pozvao je na bolju provedbu, sankcije i skraćivanje vremena putovanja, a zastupnici su 19. lipnja 2020. godine osnovali i istražni odbor za ispitivanje navodnih kršenja pravila EU-a o dobrobiti životinja tijekom prijevoza. Utvrđeni su isto tako i standardi dobrobiti životinja iz uzgoja tijekom omamljivanja i usmrćivanja te uvjeti uzgoja određenih kategorija životinja, dok su u listopadu 2018. zastupnici su usvojili novu uredbu o veterinarsko-medicinskim proizvodima kako bi se suzbila upotreba lijekova za kompenzaciju loših uvjeta ili brži rast životinja.

Što je s divljim životinjama? I biljkama?

Divlje ptice - 500 vrsta - koje prirodno obitavaju u EU-u štiti Direktiva o pticama, dok se Direktivom o staništima čuvaju rijetke, ugrožene ili endemske životinjske vrste i staništa. Godine 2018. pokrenuta je i inicijativa EU za oprašivače, pogotovo pčele. Poziva se na daljnje smanjenje korištenja pesticida. Isto tako, u vodama EU od ulova su zaštićeni i kitovi i dupini. Uredbom je zabranjena i trgovina proizvodima od tuljana, a zabranjene su i stupice za lov divljih životinja. EU provodi i Konvenciju o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka. Što se tiče ispitivanja na životinjama, EU pravnim okvirom uređuje to područje, na temelju idućih načela: zamjena (primjena alternativnih metoda), smanjenje (korištenje manjeg broja životinja) i poboljšanje (najmanja moguća mjera boli i patnje). EU zabranjuje i ispitivanje kozmetike na životinjama, a Europski parlament je u rezoluciji iz 2018. godine pozvao na globalnu zabranu ispitivanja kozmetike na životinjama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:08